zaterdag 31 juli 2021

Op de Heusdense Voort => Stanske werd 100 jaar.

Op 11 januari 2013 was het groot feest in het rusthuis “Berkenbosch” en daar was een goede reden voor. De pientere dame, geboren als Maria Constantia Vanhoudt, werd immers honderd jaar. Bovendien is Stanske de oudste inwoner van de gemeente Heusden-Zolder geworden met haar 106 jaar en overleed ze op 14 januari 2019.

 Stanske woonde altijd in Geenrijt. En dat sinds 1933 toen ze met “Veer” Xavier Schroyen huwde. Stanske werd geboren in Balen, maar kwam in 1919 terecht in Heusden. Hard werken was de boodschap. Ze kreeg zes kinderen en zorgde ook voor de boerderij thuis terwijl manlief 30 jaar lang ondergronds in de mijn werkte. Geen gezond leven, want Veer overleed in 1979. Stanske heeft nog een fijne familie die haar allemaal regelmatig bezoeken. 6 kinderen: Josephine (78), Alfons (+), Lucienne (71), André (69), Henri (66) en Maria (63). 11 kleinkinderen : Edgard (56), Greta (54), Leon (53), Reinhilda (51), Martin (50), Dirk (45), Sandra (42), Frank (39), Brigitte (40), Stefan (37) en David (38). 13 achterkleinkinderen : Andi (27), Kim (31), Sara (25), Fransiska (23), Tom (29), Gill (19), Maud (17), Jessica (17), Melissa (14), Brecht (11), Lucas (7), Robbe (7) en Birger (5). 5 achterachterkleinkinderen: Lore (7), Britt (3), Mateo (3), Sverre (1) en Emilia (0)

En Stanske doet nog graag haar “klapke”. Ze weet nog wel leuke anekdotes te vertellen. “Als we ’s middags aan tafel gaan, dan neem ik maar één klein pilletje in. Mijn tafelgenoten daarentegen, die moeten er verschillende innemen. Maar ja, die moeten dan ook allemaal nog lang leven hé!” Proficiat Stanske. 

Het gezin woonde in Geenrijt, destijds het voorlaatste huis rechts als je richting Koerselsebaan ging. Het laatste was dat van de familie Fernand (Nang) Stas. Dat werd afgebroken en er kwam een nieuwe wijk met de Kazerne van de Brandweer. Een “Eeuwelinge” Op en rond De Voort, mag zeker niet ontbreken. Daar bij, nog in Geenrijt waar iets verder terug, deze straat rechts afboog naar de Garenstraat, die toen de Geenrijt verbond met de Gemeentewinning, net over de toenmalige onbewaakte overweg en verder de Schaapsweg kruiste om in de Voortstraat te eindigen aan Sander Snyers. Stans heeft ook altijd in Geenrijt gewoond tot ze de rust ging opzoeken in Berkenbos. We zijn terecht fier samen met Stans en haar familie. Lucienne en André wonen nog in Geenrijt en Henri in de Kiezelvoort. We hopen dat Stanske aan dit boek nog veel herinneringen mag ophalen

Uit het boek ""De Voort op "" dat nog steeds verkrijgbaar is bij Maurice Mues
KLIK HIER  en je kan hem contacteren via zijn Facebook account.