woensdag 30 juni 2021

""Op de Heusdense Voort "" Hoe het begon in de tijd

Het begon allemaal met "uchteravonden ". Twee winters met telkens 4 avonden waren een succes. +
Wat met al die verhalen?
lk had dat effectief en toch bescheiden opgevolgd. Op een avond kreeg ik een telefoontje of ik wilde meewerken aan een boek over de Voort. Allemaal goed en wel maar dan moest het gaan over de echte buurt zoals het vroeger was. Als je geboren bent op het draaipunt van de drie deelbuurten is dat normaal. Voort, Geenrijt en Beringerheide.

Boek I Het eerste boek "De Voort op" ging over de scheiding door de ijzerweg die de buurt in stukken sneed. Toch bleef het één grote gemeenschap.

Boek II "Op de Voort" had als hoofdthema, de "Gemeentewinning". Oorspronkelijk  Geenrijt en na de spoorweg Voort. Zo ging dat. Maar later zal het grote landgoed plaats bieden aan onze overleden familie, buren, vrienden en inwoners van Heusden. Later zullen nieuwe bewoners aangrenzend hun eigen nestje bouwen of inrichten. We vonden alzo belangrijke informatie die onze buurt zo speciaal maakt.

Boek III "Om en rond de Voort" sluit de rit met als ondergeschikt maakt maar verwijst naar de eerste sociale wijk in Heusden, op de Voort. Betaalbare woningen beschikbaar stellen aan emigranten en families van de Voort en omstreken was het grote doel. Deze thema's werden ingekleed door het dagelijkse leven op de Voort met vele foto's en verhalen die de geschiedenis van een "gehucht" uitgebreid voorstelt. In het begin was de aanvoer van fotomateriaal wat magertjes maar toen iedereen de eerste publicatie zag waren de reacties zeer goed. Alleen, ie moest ze wel een beetje helpen. Rik heeft enorm veel zoek en bezoekwerk verricht maar het leverde mooie resultaten op. Guy had zijn handen vol met foto's en documenten te scannen en de juiste namen noteren' Lieven hielp ons met de praktische kant. Samen met Rik de samenwerking op peil houden met de Geschied- en Heemkundige Kring van Heusden. 

Was dit concurrentie?
Neen!  Integendeel, het is een aanvulling aan het rijke archief en publicaties die Heusden rijk is. Het project werd opgestart via de Erfgoedcel van de gemeente en met steun van Mijn Erfgoed. Na de Uchteravonden moest men gewoon dit project afronden. Tot en met dit laatste boek heeft de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, ons gesteund en geholpen om jullie "drie" prachtige boeken te schenken. Wii zijn hen hiervoor zeer dankbaar want zonder hen was het ons nooit gelukt. We vergeten zeker niet onze eigen sponsors, die voor elk boek ook hun steentje bijdroegen. Hartelijk dank want ook u hebt een deel van deze publicaties mee helpen afwerken. Het resultaat is gewoon overweldigend. 

"De Voort op" met 132 bladzijden, "Op de Voort" haalde 144 bladzijden en met "Om en rond de Voort" haal je 176 bladzijden volkse geschiedenis in huis. Samen goed voor 452 bladzijden lees-en kijkplezier hoofdthema "De Witte Cité". Nee, dit is geen benaming die hen ondergeschikt maakt maar verwijst 

Uit het boek ""De Voort op "" dat nog steeds verkrijgbaar is bij Maurice Mues 
KLIK HIER  en je kan hem contacteren via zijn Facebook account.