vrijdag 18 juni 2021

De huishoudster van de pastoor in Viversel krijgt 15 jaar na overlijden gedenksteen.

Frieda Ferange was meer als 30 jaar de trouwe huishoudster van ere-pastoor Sylvain Douven uit Viversel. E.H. Douven heeft juffrouw Frieda en haar moeder leren kennen in Leopoldsburg. Na het overlijden van de moeder heeft pastoor Douven zich over Frieda ontfermd, en kon ze als huishoudster bij hem beginnen. In 1971 zijn ze naar de pastorij in Viversel verhuisd, waar E.H. Douven pastoor werd. Hij heeft deze taak uitgevoerd tot 2000. Toen Frieda wat ouder werd, en het allemaal wat moeizamer ging, hebben ze de rollen omgekeerd en heeft pastoor Douven voor haar gezorgd.
Later zijn ze beiden in het RVT St-Anna in Beringen opgenomen. Op 16 juni 2006 is Frieda overleden. Er was een dienst in de Kerk van Viversel, en Frieda haar as werd op het kerkhof in Viversel in het columbarium geplaatst. Het columbarium werd voorlopig afgesloten, in afwachting van een mooie gedenkplaat.
Een half jaar later is ook pastoor Douven overleden, en begraven op het kerkhof in Viversel.
Daar Frieda geen directe familie had, heeft niemand zich meer bekommerd om een mooie gedenkplaat te plaatsen. Na zoveel jaren ten dienste van de kerkelijke gemeenschap gestaan te hebben, nu naamloos vergeten op het kerkhof.
Nadat enkele inwoners van Viversel dit al enkele malen opgemerkt hadden, komt dit vorige maand ter oren van Johan Baerts ( Zolderse natuursteen en ook gewezen zaakvoerder van Beyne-Baerts). Hij twijfelde geen minuut, en heeft dadelijk een mooie gedenkplaat voor haar gemaakt. Welgeteld dag op dag, 15 jaar na haar overlijden heeft Frieda nu een mooie gedenkplaat, met foto en bloemetje op haar laatste rustplaats staan.Met dank aan Ronny Swinnen voor  verslaggeving en foto