woensdag 9 september 2020

"" Om terug te zien uit H|Z "".

  
Fotobeschrijving van links naar rechts
Foto links 
De Eerwaarde Heer Theo Nijssten stichter van de parochie en de bouwer van de Kerk St Job in Bolderberg in 1873. Hij overleed te Zonhoven op 04 september 1883. Deze herder schonk Bolderberg niet alleen een nieuwe kerk maar ook klokken en uurwerk in 1877.

Foto midden 
EH Ballings pastoor van Viversel, in 1917 werd hij door de Duitser ter dood veroordeeld vanwege de belangrijke rol die hij gespeeld heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog  in het ""Epos van de draad"". Tientallen jonge jongens heeft hij via gevaarlijke wegen helpen vluchten naar Nederland. Op één nacht heeft hij eens 70 mensen overgebracht maar men telde 2 doden. Ondanks alle voorzorgen zijn die mensen in aanraking gekomen met de dodelijke prikkeldraad. Pastoor Ballings kreeg na de oorlog hoge onderscheidingen zelfs van de Engelse, Franse en Amerikaanse regeringen.
(HIER Pastoor Ballings afstamming door Patrick Vanoppen)

Foto rechts
De parochiekerk van 't centrum heeft in al die tijd in haar geschiedenis maar één  ""SUISSE"" gekend. Met name Jozef Meykens .... hij begon in 1922 deze functie en vervulde  die 25 jaar lang. Hij zorgde voor de inwendige orde, opluisteringvan de ceremonie's en deed de speciale ophalingen. Hij kreeg geen opvolger.

Met veel dank aan Jozef Rogiers en de Geschied en Heemkundige Kring Zolder.