dinsdag 19 juli 2022

Fiets of wandel mee!

Zo’n staycation heeft natuurlijk ook tal van voordelen. Het geeft iedereen de kans om bijvoorbeeld eigen streek te verkennen met de fiets of te voet. Onze collega’s van het toeristisch kantoor zijn uiteraard specialisten ter zake en geven jullie graag enkele tips. Vertrekken kan op de aangegeven locaties of op eender welk punt. Zit je nog met vragen of wil je nog andere routes leren kennen? Spring zeker eens binnen in het toeristisch kantoor in de Vrunstraat!

Fietsroute: Het rijke verleden, tussen mijnen en vijvers

Deze afwisselende fietsroute loodst je door bossen en weiden, langs vijvers en kastelen, en door de restanten van een rijk mijnverleden. Je vertrekt aan Domein Bovy, fietst langs Circuit Zolder en via het “routeke” kom je bij de voormalige mijnsite. Als je nog fris bent in de benen, kan je van hieruit ook vertrekken voor een wandeling op de mijnterril van Zolder voor een fenomenaal uitzicht op de omgeving. Met de fiets rij je verder langs kasteel Vogelsanck, richting de Kluis van Loretto. Afsluiten in schoonheid en gezelligheid kan in een van de gezellige horecazaken in en om Domein Bovy.

Praktisch:  

·         Route van 30 km

·        Vertrek aan knooppunt 302

·          Knooppunten: 302-303-304-311-307-308-316-300-301

Wandelroute: Terril en Tuinwijkwandeling

Tijdens deze wandeling maak je kennis met één van de eerste tuinwijken in Limburg, maar ook met het meest zichtbare en grootste overblijfsel van de kolenwinning. Tuinwijk Lindeman wordt gekarakteriseerd door een geometrisch stratenplan met centraal plein, waarrond gelijkvormige meergezinswoningen zijn geschikt. Onze mijnterril in de Halstraat is ongeveer 155 meter hoog en verheft zich 80 meter boven de omgeving. In zijn bodem komt veel leisteen voor, materiaal dat rijk is aan mineralen. Dat levert de ideale voedingsbodem voor specifieke plantengroei. De terril maakt deel uit van het natuurreservaat Vallei van de Helderbeek dat op zijn beurt deel is van de Vallei van de Zwarte Beek. De top van de terril mag niemand missen. Bij helder weer heb je een fascinerend uitzicht op de omgeving en kan je kilometers ver kijken.

Praktisch:

·          Route van 7,5 km

·          Vertrek aan Marktplein 5

·          Signalisatie: volg de groene bordjes
Info: Team Cultuur & Toerisme – 011 80 80 88