donderdag 10 augustus 2023

Dit is Heusden-Zolder => Ultracraft vliegtuigbouwer


Op een boogscheut van Circuit Zolder stichtte Eric Reynders een éénmansbedrijf, waar vliegtuigen van het ULM-type gebouwd worden. Het bezoek is een boeiende kennismaking met het vliegwezen. Hoe maak je een echt vliegtuig?
Aan welke voorwaarden moet het voldoen om luchtwaardig te zijn?
Wie mag waar, wanneer, hoe hoog vliegen?
Op al deze vragen krijg je een antwoord.
Praktische informatie hoe je Eric kan bereiken
Geschiedenis en basisgedachte : De CALYPSO
ultralichte vliegtuigen werden begin jaren negentig ontworpen met één belangrijk doel voor ogen: Het vliegtuig moet de eigenaar toelaten er voor langere tijd op uit te trekken waarbij hij zo onafhankelijk mogelijk is van wie of wat dan ook, en dat alles tegen een bescheiden kostprijs. In de loop der tijd werden de toestellen wel aangepast aan de stand van de technologie (motoren, instrumenten,materialen) maar de basisgedachte bleef geldig. Het ULM-vliegen biedt in principe het geschikte kader om bovenstaande gedachte te kunnen realiseren: - De reglementering laat in principe een ruime graad van vrijheid toe: - De intelectuele en medische eisen die gesteld worden liggen lager dan die voor de algemene luchtvaart. - ULM's zijn niet gecertifieerd en mogen dus volledig zelf gemonteerd en/of onderhouden worden. - Overal in Europa zijn er voldoende ULM-velden ter beschikking en in bijna alle landen kunnen ook de bestaande sportvliegvelden worden gebruikt.

Impressum De Calypso toestellen werden ontworpen om snel te kunnen worden opgeplooid voor transport. Hangarplaatsen zijn schaars en duur en een opplooibaar toestel levert ook onderweg voordelen op; bij slecht weer is een opplooibaar toestel meestel nog in een hangaar bij te schuiven en in geval van panne kun je het toestel eenvoudig zelf terug thuis brengen. Voor de meeste eigenaars vervangt de eenvoudige maar gesloten aanhangwagen gewoon de hangaarplaats. Afhankelijk van de gekozen motor en tankinhoud kan men 3 tot 6 uur vliegen met een kruissnelheid van 100 - 150 km/. Er is voldoende bagageruimte (minimum 2 x 100 l) voor campinguitrusting etc. en de cockpit biedt een 360° panoramisch zicht.

Infokantoor toerisme - Vrunstraat 6 - 3550 Heusden-Zolder - t 011 80 80 88 - f 011 80 80 78 - toerisme@heusden-zolder.be
Gemeente Heusden-Zolder - Heldenplein 1 - 3550 Heusden-Zolder - t 011 80 80 80 - f 011 80 80 79 - gemeente@heusden-zolder.be