zaterdag 8 juli 2023

Dit is Heusden-Zolder => ART 27 het startsein van de hedendaagse kunst in 2001

 
  

Artikel 27 wordt in november 18 jaar!Een terugblik op achtien jaar hedendaagse kunst in Heusden-Zolder.
Artikel 27/2001 in De Centrale.... Hoe het 17 jaar geleden begon…

Drie kunstliefhebbers droomden van meer hedendaagse kunst in Limburg en besloten –vanuit hun liefde voor kunst- een eenmalige expositie te organiseren in Heusden-Zolder. Na een telefoontje, waren de mensen van het toenmalige ECR (Europees Centrum voor Restauratietechnieken) meteen enthousiast. Ze wilden met alle plezier hun locatie, de elektriciteitscentrale op de mijnsite van Zolder, voor een weekend beschikbaar stellen. Vanuit hun verleden binnen de Wereldwinkels van Heusden-Zolder en Hasselt besloten de initiatiefnemers al snel de opbrengst van de kunstverkoop te schenken aan 11-11-11. De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking verleende vanaf het allereerste begin zijn enthousiaste medewerking. De titel van de eerste tentoonstelling werd ‘Artikel 27’, genoemd naar het 27ste artikel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens dat stelt: ‘Iedereen heeft het recht om te genieten van kunst en cultuur’. De eerste editie vond plaats van vrijdag 2 tot en met zondag 4 november 2001. Zo’n 20 kunstenaars uit Limburg namen deel. De expositie werd vrijdagavond officieel geopend door de toenmalige schepen van ontwikkelingssamenwerking Marc Vanderstraeten. Op zaterdag en zondag vonden er workshops plaats. Het opvangcentrum voor asielzoekers van Bevingen (Sint-Truiden) verzorgde een workshop steenkappen en Carlo Hermans, leraar bij de gemeentelijke academie, gaf demonstraties in zeefdruk.



  Hoewel het aantal bezoekers tijdens die eerste editie nog klein was, was de vraag van vrijwilligers, kunstenaars en bezoekers voor een volgende editie groot. Zo ontstond Art 27 vzw en werd er al snel besloten de jaarlijkse tentoonstelling uit te breiden naar een aantal weken en van 1 november de officiële openingsdag te maken. Ook broedden er ideeën om tijdens de expositie rondleidingen te gaan geven voor verenigingen en scholen uit Heusden-Zolder. Artikel 27 was geboren!

Sinds 2001 wordt "Artikel 27" georganiseerd op een bijzondere plek in de gemeente Heusden-Zolder : de elektriciteitscentrale van Helzold steenkoolmijn, De Bouworde, Het Woutershof, Domherenhuis, Centrum Duurzaam Bouwen, Go! Basisschool de Luchtballon, een winkelruimte in het dorpscentrum, voormalige Rijkswachtkazerne, klooster Minderbroeders St-Francisciscollege, oude school, feestzaal moskee, ... 


    

Op vraag van bezoekers, kunstenaars en vrijwilligers besloot de kersverse organisatie Art 27 vzw om voor de tweede keer een hedendaagse kunsttentoonstelling te organiseren in Heusden-Zolder. Er werd beslist om de expositie dit jaar langer te laten duren, want al dat werk voor één weekend was in het eerste jaar te zwaar geweest. Zo zouden ook meer bezoekers de kans krijgen om de kunstwerken te bewonderen. We vonden een vriendelijke gastheer bij de broeders van de Internationale Bouworde in de  Kapelstraat. Hun gebouw stond leeg en was uitermate geschikt om kunstwerken in te tonen. Vanaf december 2009 werd het gebouw opnieuw gebruikt als opvangcentrum van het Rode Kruis, nu in de hele gemeente bekend als De Bark. De expositie liep van 3 tot 10 november en was in die periode nog niet gratis toegankelijk. Een dagticket kostte 2 Euro. De opbrengst ging opnieuw naar de projecten van 11-11-11.
Dat jaar nodigden we voor het eerst groepen uit, die we via rondleidingen en workshops warm maakten voor hedendaagse kunst. Zo ontvingen we Vrije Basisschool ’t Molenholleke, de taalstimulering Lindeman en de vzw Donne Unite, een vrouwengroep van Italiaanse afkomst uit de wijk Lindeman. De groep is intussen, wegens de hogere leeftijd van de dames, ontbonden, maar hun jaarlijks bezoek was elk jaar een hoogtepunt tijdens Artikel 27.
De studenten van de verschillende kunstafdelingen van KTAII- Villers in Hasselt maakten individuele kunstwerken rond de mensenrechten. De 18- jarige Tom Herck won met zijn werk zowel de prijs van de jury, als de publieksprijs. Vele bezoekers van Artikel 27 kennen Tom nu als professionele graffiti- kunstenaar, die later meedeed aan verschillende edities van Artikel 27.

Bij de evaluatie van de tentoonstelling bleek de periode toch nog te kort te zijn geweest. Verschillende groepen hadden niet de kans gehad om de expositie te bezoeken. Het was dus al snel duidelijk. Er zou een derde editie komen.