maandag 4 juli 2022

Dit is Heusden-Zolder => Rode wandeling in Bolderberg. met een totale afstand van 11,7 kmVertrekkende vanuit Bovy ( er zijn verschillende startplaatsen) gaan wij richting Galgenberg.  
De Galgenberg is een getuigenheuvel die zijn oorsprong vindt in het Mioceen. In die periode kwam vooral het zuidwesten van Vlaanderen boven de zeespiegel te liggen Er ontstonden  ijzerzandsteenzones die meer weerstand boden aan erosie. 

De Galgenberg ontleent zijn naam aan het feit dat er galgen gestaan hebben. Wij volgen links een prachtige holle weg en gaan links de dreef op, even verder gaan wij rechts over dal en berg om zo op het Herderspad te komen en dalen af naar parking 69 waar wij het pad langs de vijver volgen. 
Even verder steken we de Terlaemenlaan over naar de Vijverstraat die onder aan de berg overgaat in de Witte Weg. Hier groeit de gagel weelderig op de natte zurige grond tussen de weg en het Sneppekot

Het Sneppekot was ooit een vijver,  ontstaan door winning van ijzeroer. Zijn naam dankt de vijver aan de watersnip, een vogel die we alleen nog in de trektijd zien. De vijver  groeide stilaan dicht, maar toch bleef hij moerassig door regenwater en voedselarm kwelwater. Op die manier ontstaat hier een hoogveen met een bijzondere plantengroei. Op het einde van de Witte weg gaan wij links de Laambeek over naar de Wijerman. Na de mooie poel van Limburgs Landschap waar wij even de natuur bewonderen nemen wij rechts de Koeweidesteeg, op het einde gaan wij rechts langs de Vogelsancklaan tot aan de Vrunstraat. 
Hier hebben wij een prachtig zicht op het Kasteel van Vogelsanck dat zijn oorsprong vindt in de 11de eeuw. Door de eeuwen heen is het kasteel verbouwd tot een uniek waterslot met verschillende bouwstijlen. De Heerlijkheid Vogelsanck bestrijkt ±450 ha bestaande uit bossen en vijvers. Wandelend door de Vrunstraat passeert men de grote Hamelwijer ±35 ha waar wij aan het einde rechts de Kraakveldstraat inslaan, om dan nog even de watervogels te bewonderen. Even verder nemen wij links het stijgend pad naar de kapel. De kapel is toegewijd aan O L Vrouw van Loreto en gebouwd in 1673. Lambert Hoelen was de eerste kluizenaar. Het complex werd tussen 1673 en 1880 door 12 kluizenaars bewoond. Daarna werd de kluis verhuurd aan mensen die de kapel moesten onderhouden. Maar vanaf 1960 stonden de gebouwen leeg en werden ze de prooi van vandalen. De eigenaar, baron de Villenfagne de Vogelsanck, besloot het complex te restaureren en richtte daarom in 1986 de Commanderij van de Kluis van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto op. In 1996 werd de Kluis beschermd als monument, 56 jaar na het landschap errond. Op 13 augustus 2006 werd de gerestaureerde Kluis en kapel ingehuldigd en is sindsdien bewoond. 

Wij vervolgen onze wandeling naar het twee sterren plekje van Heusden-Zolder om te genieten van het eerste beschermd panorama van België in 1940. Je ziet er het kasteel van Terlaemen, voor het eerst vermeld in 1293, dat zijn huidige vorm kreeg in 1750 toen het als jachtslot gebouwd werd, het domein beslaat 142 hectare en heeft 20 kweekvijvers. 

Wij vervolgen onze wandeling over de Bolderberg met zijn 60 m hoogte ook een getuige heuvel, door het witte zand afkomstig van toen de zee tot hier reikte, dalen wij af naar de Kluisstraat en de Vrunstraat en komen zo aan onze startplaats waar wij in één van de verschillende horecazaken onze dorst kunnen lessen.
Met veel dank aan Louis Hauquier voor deze informatie en foto's