donderdag 31 augustus 2023

Dit is Heusden-Zolder => Sint-Willibrorduskerk Heusden-centrumSint Willibrorduskerk is gelegen aan het Willibrordusplein te Heusden centrum
Wanneer is deze kerk juist gebouwd is niet geweten daar er geen afbeelding of gegevens bestaan hiervan. Het laatst terug gevonden plattegrond komt dan uit het jaar 1869. Dit bevind zich in het archief van de kerkfabriek. Volgens gegevens zouden er met de afbraak toen van de kerk wel overblijfselen  van een oude kerk terug gevonden in de Romaanse stijl.
Pastoor Moors schreef wel aan de bisschop dat de toren van de H. Kerk in Romaanse stijl was opgetrokken, want met de bouw van de oudste toren waren er resten van  ijzerstenen en keien van de heidevelden gebruikt. Dit werd dan ook steeds gedaan in het Romaanse tijdperk. En men kwam er ook achter dat het koor en de kruisbeuk in zandsteen en ijzersteen waren opgetrokken.
IJzersteen, plavuizen, eiken hout, mergelblokken en marmeren trappen konden weer gebruikt worden aan de nieuwbouw. De bewering dat het onderste deel van de tegenwoordige toren nog een overblijfsel zou zijn van de vroegere toren is onjuist, want de nieuwe toren staat niet op dezelfde plaats.

Zo waren de zijbeuken in een latere tijd bijgebouwd, met het zicht om de kerk te kunnen vergrootten maar architectonisch gaf de kerk geen geheel. Men denkt dat de pilaren van de middenbeuk op de fundamenten van de eerste kerk in Heusden stonden.

Op 17 september 1876 nam men deze kerk in gebruik er was ongeveer 2 jaar aan gewerkt, de eerste steen werd dan ok gelegd op 21 april 1874 en deze kerk is gebouwd in neo-Romaanse stijl. Er mochten zo'n 740 personen in plaats nemen.

Door de voortdurende groei van de bevolking werd het noodzakelijk dat de kerk vergroot werd. De linker zijbeuk werd afgebroken. De verbouwde kerk werd op 30 mei 1955 in gebruik genomen en in juli 1956 ingezegend.
Met veel dank aan Joseph Bams voor deze foto's