dinsdag 11 juli 2023

Dit is Heusden-Zolder => Domein Bovy

Joseph Bovy geboren in 1810, en was Limburgs Gouverneur van 1872 tot 1879 toen hij stierf.
Joseph Bovy kreeg meer en meer last met zijn gezondheid en hij trok zich dikwijls terug op zijn landgoed gelegen in Bolderberg. In maart 1879 stierf hij na een periode van 45 jaar ten dienste van de provincie Limburg. Joseph Bovy werd in Bolderberg begraven.

Bovy kwam zich op de Bolderbergse winning in Bolderberg vestigen na zijn huwelijk met Julia Johanna Jacobs op 21 oktober 1835. De winning met gronden was tot dan toe eigendom geweest van haar vader Lambert Jacobs. Na diens dood in 1849 werd Bovy de eigenaar van de winning, die tot in 1972 in handen bleef van zijn nazaten. Het goed werd aan de gemeente verkocht en kreeg de naam domein Bovy. Aan de ingang van het domein werd in 1997 een bronzen borstbeeld van hem geplaatst dat vervaardigd werd door François Joré.

De ""Paardenstal ""
Hier stonden vroeger de paarden die moesten werken op de velden, en paarden die werden
ingespannen voor de rijtuigen. Deze stal bood plaats aan een tiental paarden. Meer dan nodig was voor de hoeve. Men gaat er van uit dat de paarden ook konden geleend worden door de armere boeren die niet over een paard beschikten.
Op de verdieping sliep hier de "" paarden-jan"", dat was de knecht die zich bezig hield met de verzorging van de paarden, het getuig, de karren en koetsen.
Dit gebouw werd in 1972 omgebouwd tot vergaderzaal voor ongeveer  70 personen.

Het ""Bakhuis""
De oven in het huis dateert van in het begin van de 19de eeuw en was net als de paardenstal te groot voor de boerderij. De dorpelingen uit de buurt kwamen hier op ""Bakdag "" hun brood laten bakken.
Wanneer het bakhuis en de oven opgeknapt zijn kan gezocht worden naar een nieuwe bestemming voor dit gebouw.

De ""KARSHOP""
De karshop was oorspronkelijk het koetshuis van het domein.  In 1980 werd het koetshuis uitgebreid en verbouwd tot het ""pannenkoekenhuisje "". Ondertussen zijn we 40 jaar verder en is de karshop terug toe aan een grondige restauratie en aan een nieuwe bestemming toe.