dinsdag 21 maart 2023

Handhaving op sigarettenpeuken

Nog te veel rokers gooien hun sigarettenpeuk op de grond of in rioolputjes. Niet iedereen beschouwt het als zwerfvuil, maar dat is het zeker wel. Het duurt jaren voordat een sigarettenpeuk is afgebroken. Bovendien heeft zo’n peuk een nadelige impact op de natuur en verstoort het ons ecosysteem. Het kan en moet dus beter.

Sinds kort gaan OVAM GAS-handhavers op pad en hebben ze extra aandacht voor rokers en hun houding rond peuken. Wie in Heusden-Zolder een peuk op de grond gooit en betrapt wordt, krijgt een GAS-dossier. Zo’n dossier kan niet enkel tot een boete leiden want als de overtreder de peuk niet opruimt, dan betaalt die een extra retributiekost voor de opruiming. Want de vervuiler betaalt, niet de gemeenschap.

In de eerste helft van maart voerden de handhavers 30 controles uit waarbij ze 23 inbreuken vaststelden. Een belangrijk deel daarvan in winkelcentrum Cité en Zolder-Centrum. Het lokaal bestuur wil het aantal peuken op de grond flink naar beneden krijgen. Naast de inzet van GAS-handhavers, plaatste het lokaal bestuur in februari ook peukenzuilen op verschillende hotspots in de gemeente. Een succes, want in een kleine maand tijd kwamen maar liefst 1817 peuken in de gespecialiseerde zuilen terecht. 1817 peuken in onze zuilen, zijn er 1817 niet op de grond.

Het lokaal bestuur is streng voor overtreders, maar blijft ook inzetten op sensibilisering. Een sigarettenpeuk gooi je niet zomaar op straat, in de natuur of in rioolputjes, maar daar waar hij thuishoort: de peukenzuil of vuilbak.