vrijdag 16 september 2022

Koning Filip bezocht het AGORIA Team op circuit Zolder.


Naar aanleiding van het Europees kampioenschap voor zonnewagens was er hoog bezoek op het circuit van Zolder. Niemand minder dan koning Filip was aangekondigd om eens van naderbij kennis te maken met deze zonnewagens en meer bepaald het Belgisch Agoria Team. Omstreeks Kwart over drie arriveerde de koning en werd met veel applaus onthaald door de kinderen van de lagere scholen uit Bolderberg, Zolder en Viversel. 

De koning nam de tijd om even de handjes te schudden en een klein praatje te maken. Daarna ging de koning samen met de gouverneur van Limburg, de burgemeester van Heusden-Zolder, de directeur van circuit Zolder en een gedelegeerd bestuurder samen naar de groene zaal voor een korte briefing. Na ongeveer 20min. kwam de koning terug naar beneden en werd opgewacht door de twintig teamleden van Agoria. Daar kreeg de koning een fotoposter overhandigd van de wagen van het Agoria team. te Na de groepsfoto nam de koning meer dan de tijd om alles te weten komen over zonnewagens. Hij werd deskundig geïnformeerd door een van de piloten. 

Het Agoria Team bestaat uit een groep van 20 personen waarvan er 5 piloot zijn. Iedere piloot is opgeleid door niemand minder dan ervaren racepiloot en wereldkampioen zonnewagens race Bert Longin. Hij heeft een zeer zorgvuldige schifting gemaakt en de piloten de kneepje van het vak geleerd. Na deze uitleg mocht de koning plaats nemen in een wagen van het Nederlands team (de Agoria zonnewagen is een éénzitter) om een rondje over het circuit van Zolder te rijden. Een blijkbaar zeer verraste koning Filip was een zeer tevreden man toen hij uit de wagen stapte. 

Op het einde van zijn bezoek kreeg hij nog een boek overhandigd door de directeur van circuit Harry Steegmans. Na het hele protocol en de foto ging het voor de koning terug richting het paleis in Brussel. Wie dit weekend de zonnewagens aan het werk wil zien dat kan want het zijn de 24u IESC van Zolder voor zonnewagens. Morgen zaterdag om 13uur wordt de start gegeven en zondagmiddag om 13uur weten wie de winnaar is. De toegang is volledig gratis en er is randanimatie voorzien voor de kids. Met dank aan Joseph Bams voor verslaggeving en foto's