vrijdag 1 oktober 2021

Live Project op het marktplein van Zolder.


Tussen half twaalf en één uur kon je op het marktplein van Zolder terecht voor een Live Project.
Wat is een Live Project, Margaux Vandereycken vat het even samen.
 Live Project is een project van laatstejaars studenten interieur architectuur aan de universiteit van Diepenbeek. Het is een schoolopdracht een opdracht om rond het marktplein terug meer leven in te blazen. Het was niet gemakkelijk omdat ze rekening moesten houden met de activiteiten die plaatsvinden op het plein. We werden opgesplitst in twee groepen die elk op een ander initiatief uitkwamen. 

Bij de eerste groep werd de focus gelegd op de kinderen die ook betrokken konden worden. De interviews die vooraf werden genomen van toevallige passanten, daar kwam toch wel het gemis dat er toch wel iets meer activiteit mocht zijn op het plein. Daarom hebben we ons echt gefocust op het kindergedeelte en geprobeerd een meubel te maken rond de hoge schoorsteen. Elk gebouw heeft zijn karakter en ze wilden de schoorsteen toch wel als centraal punt gebruiken. De meeste mensen weten niet wat de functie is of was van de schoorsteen. Het verhaal van de toren is eigenlijk het idee geweest om iets te doen ronde de toren.

 De tweede groep had een soort van terras gebouwd dat kan dienen in meerdere functies. Zo kan het dienen wanneer er markt is, of als er iets te doen valt op het plein, het kan eigenlijk voor vele doeleinden gebruikt worden. De twee projecten kunnen perfect met mekaar gelinkt worden en dat was het idee achter Live Project. De opkomst was een beetje aan de magere kant, eigenlijk verkeerd gekozen want veel scholen hadden vandaag hun pedagogische studiedag. Maar niet getreurd, zij die er waren hebben toch kunnen genieten van Live Project. Met veel dank aan Joseph Bams voor verslaggeving en foto's