woensdag 27 december 2023

Superprestigecross op circuit Zolder


Dank aan Joseph Bams voor verslag  & foto's
Vandaag voor een goede tienduizend toeschouwers werd de Superprestige cyclocross gehouden. Al om 12u deze middag mochten de junioren de degens kruisen. Voor Arthur van den Boer die het seizoen tot nu al heeft gekleurd, mocht tegenstand verwachten van de Nederlanders Remijn Senna en Solen Keije. Het werd een bitsig duel tussen de Belg en de Nederlanders. In de laatste van de vier af te leggen ronden vond Remijn Senna genoeg, ging het tempo nog wat hoger leggen en wint de cross met 16" voorsprong op Solen Keije en 28" op Van de Boer Arthur. Vermelden we nog dat Yoren Vanhoudt op een verdienstelijke 9de plaats eindigde.

Bij de dames was er geen kruid gewassen tegen de wereldkampioene Fem van Empel. Zoals bijna in al de crossen nam Marie Schreiber een kanon start en ging als eerste de eerste zandstrook in. Ceylin del Carmen Alvarado volgde in tweede stelling en Fem van Empel in derde. In de tweede van de zes af te leggen ronden nam Alvarado de leiding over en nam zelfs een kleine voorsprong op de rest. Van Empel die het gevaar reed naar Alvarado toe en zo kon de rest aansluiten. Annemarie Worst die aan de leiding staat in de Superprestigestand moest alle zeilen bijzetten om haar leidersplaats te handhaven. Ondertussen had Van Empel een fout gemaakt achter de tribune en was tegen de grond gegaan. Wie dacht dat dit haar de zege zou kunnen kosten kwam bedrogen uit.

Alvarado kreeg terug gezelschap van van Empel. Nog twee ronden te gaan en Van Empel ontbond haar duivels. Ze ging aanvallen en Alvarado moest ondergaan. Ze nestelde zich in het wiel van Van Empel en gingen ze spurten voor de eerst plaats. Alvarado zetten al van ver aan en dan was het een koud kunstje voor Fem van Empel om haar 12de zege van het seizoen te boeken. Vanderheijden Inge strandde op een derde plaatsop,16" van de winnares.

De heren Elite waren met 85 deelnemers aan de start.
Blikvanger van deze Superprestigecross was Wout van Aert. Geen Mathieu van de Poel of Tom Pitcock aan de start in Zolder. Het werd een mooi duel tussen Tussen Jorid Nieuwenhuis, Eli Iserbyt, Vandeputte Niels Wout van Aert en Tibor del Grosso. Toch was het in de eerste ronde Ward Huybs die de kat de bel aanbond. Hij nam het hele peloton op sleeptouw. Wout van Aert die er een strijd wilde van maken nestelde zich in de wielen en kon zo zonder veel energie te verspillen meerijden met de kopgroep.

 Aan de kop van de koers was het stuivertje wisselen. Tussen de eerst vijf genoemde. Eli Iserbyt de leider van klassement probeerde dan weg te rijden, hij kreeg heel snel Van Aert in zijn spoor en zo kregen we twee leiders. Met het ingaan van de laatste ronde was het beste er vanaf bij Iserbyt. Wout van Aert kon zo een derde zege op rij in Zolder veilig stellen. Iserbyt werd tweede en blijft uiteraard leider in het Superprestige kampioenschap en op de derde plaats eindigde Joris Nieuwenhuis. Morgen krijgen we de avondcross in Diegem.
KLIK HIER voor de website van Cycling Vlaanderen te bezoeken
Uitslagen van de gereden wedstrijden

Uitslag top 10 bij de Elite mannen
1. Wouter van Aert (Belg) in 57m.05ec.
2. Eli Yserbyt (Belg)  op 8 sec
3. Joris Nieuwenhuis (Ned) op 34sec
4. Niels Vandeputte (Belg) op 38 sec
5. Tibor del Grosso (Ita) op 44 sec
6. Joran Wyseure (Belg) op 46 sec
7. Ward Huybs (Belg) op 1m01 sec
8. Kevin Kuhn (Zwi) op 1m05 sec
9. Thijs Aerts  (Belg) op 1m06 sec
10. Aaron Dockx (Belg) op 1m06sec

Uitslag top 10 Elite Dames
1. Fem van Empel (Ned) in 49m en 04 sec
2. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) op 01 sec
3. Inge van  der Heijden (Ned) op 16 sec
4. Sanne Cant (Belg) op 40 sec
5. Kristyna Zemanova (Tsjech) op 58 sec
6. Annemarie Worst (Ned) op1min en 10 sec
7. Marie Schrieber  (Lux)  op 02min en 05 sec
8. Aniek van Alphen (Ned) op 02min 26 sec
9. Lauren Molengraaf (Ned) op 02min 35 sec
10. Marion Norbert Riberolle (Belg) op 03min 03 sec

Uitslag junioren Superprestige Zolder 
1. Remijn Senna (Ned) op 37min 34 sec
2. Solen Keije (Ned) op +16 sec
3. Van Den Boer Arthur (Belg) op +28 sec
4. Mouris Michiel (Ned) op +1min 03 sec
5. Vanden Eynde Mats (Belg) +1min 03 sec
6. Thompson David (USA) +1min 24sec
7. Agostinacchio Mattia (Ita) +1min 35sec
8. Hofer Valentin (AUT) +1min 41 sec
9. Vanhoudt Yoren (Belg) op +1min 44sec
10. Oertzen Max Heiner (Duis) op +1min 44 sec