zondag 17 december 2023

3de editie Keytrade Bank Mijnentocht met meer dan 2500 lopers en wandelaars


 Foto's met dank aan RB Fotografie, Rudi Coomans & Frederique Jamart en Lambert Reynders.
Vandaag mocht de derde editie van de Keytrade Bank Mijnentocht plaatsvinden. Dit loop- en wandelevenement combineert de prachtige natuur en het rijke industrieel erfgoed van mijngemeentes Heusden-Zolder en Beringen. Meer dan 2500 sportievelingen hebben zich al ingeschreven.  De deelnemers aan de Keytrade Bank Mijnentocht hebben keuze uit vier afstanden: 8 km, 15 km, 20 km of – nieuw dit jaar – 30 km. De 8 km start en finisht op de oude mijnsite van Beringen, alle andere afstanden eindigen daar ook, maar vertrekken in Heusden-Zolder. Alle afstanden staan open voor zowel lopers als wandelaars, behalve de 30 km, die exclusief voorbehouden is voor lopers.

De 20 km wordt traditioneel ook wel de ‘Terril Challenge’ genoemd. De lopers en wandelaars die zich hiervoor inschreven krijgen al na een kilometer de eerste hoogtemeters te verwerken, want dan beklimmen ze de terril van Heusden-Zolder. Het uitzicht boven deed al het harde werk ongetwijfeld goedmaken. Tijdens de Terril Challenge staan er in totaal drie terrilbeklimmingen op het programma.

De deelnemers aan de 15 km buigen net voor de terril van Heusden-Zolder af en lopen en wandelen dwars door de bossen naar Beringen.
De lopers van de 30 km moeten net als de deelnemers aan de 20 km ook drie terrils bedwingen, maar krijgen er nog een mooie lus door het militair domein, dat normaal niet toegankelijk is, bovenop. Het parcours is ongeveer 60% verhard, afgewisseld met bospaden en single tracks.

De lus van 8 km in Beringen tot slot gaat de terril van Beringen op, de zogenaamde Avonturenberg.

Alle deelnemers aan de Keytrade Bank Mijnentocht lopen of wandelen voor ze de finish bereiken nog door authentieke mijngebouwen, de ‘Turbien’ en de ‘Barenzaal’. Aan de finish kan iedere deelnemer ook dit jaar proeven van een Koolputter Goud of Zwart, het lokale mijnwerkersbier. “Kansen om onze mijnsite op een andere manier te leren kennen”
“De terrils blijven tot de verbeelding spreken en ook de mijnsites trekken heel wat deelnemers aan”, zegt Greg Broekmans van organisator Golazo sports. “De indrukwekkende natuur tussen de twee mijngemeentes is verrassend.”

“Dit jaar is Heusden-Zolder weer aan zet als startpunt voor de Keytrade Bank Mijnentocht en daar zijn we uiteraard weer blij om”, aldus burgemeester Mario Borremans. “Dit evenement brengt immers twee thema’s samen die ons nauw aan het hart liggen, namelijk ons mijnverleden en bewegen. Als sportieve gemeente past de Keytrade Bank Mijnentocht perfect in dat gedachtengoed. Bovendien biedt het tegelijk ook kansen om onze mijnsite op een andere manier te leren kennen. Het zal snel overduidelijk worden dat Heusden-Zolder je niet onbewogen laat”, aldus burgemeester Borremans.

Berings sportschepen Tijs Lemmens voegt toe: “De verschillende routes trekken een divers publiek aan zodat je kan genieten van een boswandeling in de frisse lucht of enkele stevige kuitenbijters kan trotseren. Ik wens iedereen alvast een sportieve zondag toe.”

“We zijn trots dat we de 2.500 deelnemers van de Keytrade Bank Mijnentocht op be-MINE in Beringen mogen verwelkomen. Het is een mooie kans om deelnemers buiten Beringen kennis te laten maken met ons mijnverleden en de mooie natuur errond”, vertelt waarnemend burgemeester van Beringen Jean Vanhees.

Er werden ’s morgens shuttlebussen voDe bussen dien(d)en gereserveerd te worden bij inschrijving En om 17u30 was de sluiting finish