dinsdag 13 juni 2023

Velodroom Zolder plechtig ingereden.


Vandaag werd er voor een massale belangstelling vanwege pers uitgekeken naar het moment waarop de Velodroom van Zolder werd ingereden. Om 15 uur verzamelde pers en prominenten zich op het binnenplein van de velodroom van Zolder. Het is zover, de werken aan de piste zijn beëindigd.
Misschien links of rechts nog wat aanpassingen maar het grootste deel is af. Het is een schitterende tempel geworden, zowat alle sporten buiten het wielrennen kunnen er beoefend worden. De inzet was dan ook zeer hoog, zeker als je weet dat Marc Wauters er jaren van voorbereiding heeft ingestoken om de Velodroom, (het was een droom van Marc ) er te laten uit zien van wat het nu is geworden.

Minister van sport Ben Weyts beklemtoonde nog maar eens hoe belangrijk deze Velodroom voor Limburg is. Ook onze eigen burgemeester Mario Borremans was fier mens. Ook hij beklemtoonde het belang van deze wielertempel. Maar de meest fiere mens is toch de bezieler achter het project Marc Wauters. Na het BMX parcours is dit de grootste verwezenlijking al voegde hij er aan toe dat de gele trui halen en dan nog eens door je eigen woongebied mogen rijden in de Ronde van Frankrijk ook straffe kost was. Maar dat was maar voor één dag, deze tempel moet er honderd jaar later nog staan. aldus nog Marc Wauters.

Na de voorstelling was het grote moment aangebroken waar iedereen naar uit keek. De minister, onze gouverneur, de burgemeester, Marc Wauters, afgevaardigden van de Vlaams Wielerschool, en dan de topatleten Nicky Degrendele en Robbe Gys. Gys is een rasechte Limburger die het baanwielrennen combineert met het wegwielrennen. Tegenwoordig komt Robbe Gys uit voor het Alpecin-Deceuninck.

Ook voor Jan Peumans was het een bijzondere eer om het eerste startschot te geven op de wielerpiste. Terwijl de prominenten zich op gang trokken op de Ridley fietsen om de eerste ronden af te leggen op de gloednieuwe wielerbaan. Na enkele ronden weerklonk de bel voor de laatste ronde en mochten de klasbakken Nicky Degrendele en Robbe Gys nog een aantal ronden verder genieten.

Na afloop konden we Nicky Degendele enkele vragen stellen. Wat vond zij van deze wielerbaan. " iedere baan is anders" zegt zij " deze baan moet nog alles ondergaan, maar zal na een paar jaar een zeer snelle baan worden" Of we haar regelmatig gaan tegenkomen in dit nieuw complex " absoluut" zei ze " deze wielerbaan is zo gemakkelijk te bereiken in tegenstelling van hoe ik het nu moet doen om in het het Kuipke van Gent te geraken" "dit is een zegen voor de wielersport" . Dit kunnen we alleen maar beamen. Met volgend jaar de Europese kampioenschappen kijken we er volop naar uit.
Dank aan Joseph Bams voor verslag & foto's