TOEN / NU

02 september TOEN / NU => PESTEN MOET STOPPEN

“Ik ga niet graag naar school, want daar plagen ze mij”, vertrouwde mijn kleinzoontje mij toe. Plagen of pesten op school is blijkbaar van alle tijden en van alle generaties. Uitverkoren slachtoffers van pesten zijn: nieuwkomers, leerlingen die verlegen zijn of weinig vriendjes hebben, kinderen die jaloezie opwekken als knappe leerling of opvallen door hun lichaamskenmerken of klederdracht. In dit verhaal hebben auteur Jef Elsen en cartoonist Richie het over pesten vroeger en nu: “Pesten moet stoppen!”. Wie het ganse verhaal “Pesten moet stoppen” wil lezen: klik op de cartoon of KLIK HIER. Voor het lezen van alle verhalen van Jef Elsen en cartoonist Richie KLIK HIER.

25 augustus 2021 “DE TIJD VAN TOEN ALS MISDIENAAR”


“… Het oude kerkje van Boekt werd enige jaren geleden afgebroken.
Dat riep bij mij vele herinneringen op aan mijn jeugd. Zoals vele van mijn leeftijdsgenoten, deed ook ik dienst als misdienaar. Maar het oude kerkje werd later ook een tijd gebruikt als parochiezaal. Ik deed er mijn eerste podiumervaringen op tijdens bonte Chiro-avonden en de presentatie van meerdere songfestivals. …”. £

Het verhaal “De Tijd van Toen als Misdienaar” van auteur Jef Elsen en cartoonist Richie, is door zijn inhoud niet bestemd voor zeer jeugdige lezers !!!
 Wie het ganse verhaal “De Tijd van Toen als Misdienaar” wil lezen: klik op de cartoon of KLIK HIER. Voor het lezen van alle verhalen van Jef Elsen en cartoonist Richie KLIK HIER. 


19 augustus 2021 TOEN & NU: “HET HANENGEVECHT EN DE VELDWACHTER”


Hanengevechten zijn in België al verboden sinds 1867 (dus al meer dan 150 j.). Veldwachter Albert Hermans (1916-1988) moest waken over het naleven van dat verbod. Auteur Jef Elsen en cartoonist Richie laten ons de spanning meemaken van een hanengevecht en het milde, ietwat slome, optreden van de veldwachter hierbij. Maar zij verklappen ook dat Albert Hermans een oorlogsheld was uit WO II, die de landing in Normandië (6 juni 1944) meemaakte en de bevrijding van Limburg in september 1944.
Op de familiefoto “Hermans” die bij deze gelegenheid in september 1944 werd gemaakt, staat ook E.H. Jan Van Duffel centraal. In de volksmond werd hij “het kaplaantje” genoemd. Hij was kapelaan in Zolder van 1933 tot 1942 en rector in de hulpparochie Boekt van 1942 tot 1953. Daarna was hij nog pastoor te Montenaken en te Zutendaal. Hij overleed in 2014 op 105-jarige leeftijd als oudste inwoner van Overpelt.

Wie het ganse verhaal “Het Hanengevecht en de Veldwachter” wil lezen: klik op de cartoon of KLIK HIER. Voor het lezen van alle verhalen van Jef Elsen en cartoonist Richie KLIK HIER.

11 augustus 2021  Toen & Nu  Het circuit van Terlaemen 

“… Toen ruim een halve eeuw geleden het gesloten autocircuit werd aangelegd in de bossen van Terlaemen, was dit voor de inwoners van Zolder-Centrum een grote opluchting. In 1958 en 1959 was het stille dorp Zolder-Centrum opgeschrikt door het gebrul van snelle motoren op het gelegenheidscircuit rond de kerktoren. 

Na de oefenritten op zaterdag, werd het centrum op zondag na de hoogmis onverbiddelijk afgesloten met nadar en de bochten afgezet met strobalen. …” Zo herinnert auteur Jef Elsen zich de voorgeschiedenis van het Circuit van Terlaemen. 

Het verhaal gaat echter niet alleen over het verleden, maar ook over het heden van het Circuit. Richie fleurt het verhaal op met enkele schitterende cartoons. Wie het ganse verhaal “Het Circuit van Terlaemen” wil lezen: klik op de cartoon of KLIK HIER. Voor het lezen van alle verhalen van Jef Elsen en cartoonist Richie KLIK HIER.

05 augustus 2021    TOEN & NU ... Ik lust geen pilsje.

Niemand kan naar waarheid beweren me ooit als volwassene ‘zat’ te hebben gezien. Ik drink wel eens graag een wijntje, een kriek of een geuze. En in Voeren ben ik verlekkerd geraakt op het Voerensdröpke. Maar een gewoon pilsje weet ik niet echt te smaken. Een aantal ervaringen tijdens mijn jeugd bepaalden mijn afkeer voor het overdadig drinken van pils. …”. 
Zo begint Jef Elsen zijn verhaal: “Ik lust geen pilsje …”. 
Het verhaal brengt ons bij “Café bij Fonske” (thans buurthuis Den Ubbel), een wandeltocht in Venlo en de Vlaamse kermis te Bolderberg. Richie voorziet ook dit verhaal van schitterende cartoons. Wie het ganse verhaal “Ik lust geen pilsje …” wil lezen: klik op de cartoon of KLIK HIER. Voor het lezen van alle verhalen van Jef Elsen en cartoonist Richie KLIK HIER.


28 juli 2021 Toen & Nu ... JUFFROUW LEEN VAN HET DOMHERENHUIS

Het Domherenhuis is een historisch herenhuis (kasteeltje) in het centrum van Zolder. De laatste adelijke bewoonster was Hélène de Villenfagne de Vogelsanck (1887-1966). Voor volwassenen was zij “Mevrouw, de barones”. Maar door kinderen liet zij zich vertrouwelijk “Juffrouw Leen” noemen. 

Dit verhaal van Jef Elsen, met cartoons van Richie, gaat over “Juffrouw Leen” en over de bestemming van haar park en kasteel met de “rare” namen: “Domherenpark” en “Domherenhuis”. 
 Wie het ganse verhaal “Juffrouw Leen van het Domherenhuis” wil lezen: klik op de cartoon of KLIK HIER. Voor het lezen van alle verhalen van Jef Elsen en cartoonist Richie KLIK HIER.


22 juli 2021 Toen & Nu "" Op Vakantie ""


Vooraan in het nieuws staan de overstromingen en het noodweer in België, Nederland en Duitsland. Dit gewelddadig weer deed ons terugdenken aan de meerdaagse fietstocht van meer dan 400 km, die we in de zomer van 1964 maakten met onze Chiro-kameraden Vic en Lode naar de Voerstreek, Monschau, de Rursee, het Eifelgebergte, de vallei van de Ahr, de Rijn en Nederlands-Limburg. Ook toen regende het voortdurend pijpenstelen. Gelukkig niet met dezelfde dramatische gevolgen als bij de huidige natuurramp. 

Het reisverhaal van auteur Jef Elsen wordt geïllustreerd met passende cartoons van Richie. +
Wie het ganse verhaal “Op vakantie …” wil lezen: klik op de cartoon of KLIK HIER.
Voor het lezen van alle verhalen van Jef Elsen en cartoonist Richie KLIK HIER.

 
15 juli 202  Het klatermenneke en zijn broer.

Ludovicus (Vienke) Elsen en Juliana Vrijkens huwden in 1871 en kregen zes zonen. Hun nakomelingen en aangetrouwden kwamen tweemaal samen op een “Elsen-stamfeest” in Heusden. Als nakomelingen van dezelfde overgrootouders behoorden zowel cartoonist Richie (Richard Demot) als auteur Jef Elsen tot de feestvierders. Een zoon van Vienke en Juliana, Pieter-Jan Elsen, sneuvelde als eerste inwoner van Heusden bij het prille begin van Wereldoorlog I in augustus 1914. Hij ligt begraven op het Belgische militaire kerkhof van Rabosée bij Luik. Een andere zoon, Petrus-Josephus (Jozef) Elsen, was in Heusden beter gekend onder zijn bijnaam, het “klatermenneke”.
Auteur Jef Elsen en cartoonist Richie houden de herinnering aan hun voorouders levendig in het verhaal “Het klatermenneke en zijn broer”. Wie het ganse verhaal “Het klatermenneke en zijn broer” wil lezen: klik op de cartoon of KLIK HIER. Voor het lezen van alle verhalen van Jef Elsen en cartoonist Richie KLIK HIER.


08 juli 2021 “MENSEN EN ETEN VAN TOEN”

Onze (groot-)ouders hadden vroeger dikwijls een kleine boerderij of een uitgebreide groentetuin. Zo voorzagen zij in belangrijke mate in hun eigen levensonderhoud. Bekkem Fien, bakker Gerard, slachter Henri, fruitboer Ernest, nonkel Sjaar, melkboer Fonske, bierhandel Jules, … Zij blijven gegrift in onze herinnering. Zij zorgden mee voor het dagelijks eten van toen. Auteur Jef Elsen en cartoonist Richie herdenken hen in het verhaal “Mensen en Eten van Toen”. Wie het ganse verhaal “Mensen en Eten van Toen” wil lezen: klik op de cartoon of KLIK HIER. Voor het lezen van alle verhalen van Jef Elsen en cartoonist Richie KLIK HIER.


 01 juli 2021 “EERSTE HERINNERINGEN …”

De meeste volwassenen herinneren zich niet veel van wat voor hun derde levensjaar gebeurde. Onder hypnose, zou het wel mogelijk zijn om herinneringen op te roepen uit de eerste levensjaren, uit de moederschoot en zelfs uit een vorig leven. Maar wetenschappelijk werd tot nog toe enkel bewezen dat het lang werkend geheugen actief wordt rond de leeftijd van drie jaar. Hoewel die leeftijd wat verschilt van persoon tot persoon, zoals ook niet iedereen juist op dezelfde leeftijd leert lopen of juist op dezelfde leeftijd de eerste tandjes krijgt. Wel geldt algemeen dat de mens doorgaans langer en ook met meer details onthoudt wat veel indruk op hem heeft gemaakt. 

 In het verhaal “Eerste herinneringen …” laat auteur Jef Elsen ons kennis maken met zijn eerste herinneringen over de lemen woning op de hoek van de Boekterstraat en de Ubbelstraat (toenmalige straatnamen) en de verhuis naar de nieuwe woonst in De Panestraat. Richie tekende de bijpassende cartoons bij dit verhaal. Wie het ganse artikel “Eerste herinneringen …” wil lezen: klik op de cartoon of KLIK HIER. Voor het lezen van alle verhalen van Jef Elsen en cartoonist Richie KLIK HIER. 

24 juni 2021 "HOE  WERKEN  VACCINS ?"


De voorbije maanden werden we bestookt met berichten en nieuwsjes over de vaccins tegen het coronavirus. Door de overdaad aan – soms foute – informatie, wordt het moeilijk om door de bomen nog het bos te blijven zien. Het artikel “Hoe werken vaccins ?” probeert daarom duidelijkheid te brengen in de chaos van informatie.

Het woord vaccin is afgeleid van de wetenschappelijke naam van koepokken: “vaccinia”. En vaccinia bevat het Latijnse woord “vacca” of koe. Maar wat hebben vaccins te maken met een koe? Jef Elsen geeft in bijgevoegd verhaal antwoord op deze en andere vragen. De cartoons bij het artikel zijn van Richie.
Wie het ganse artikel “Hoe werken vaccins ?” wil lezen: klik op de cartoon of KLIK HIER


07 juni 2021 HERINNERINGEN BIJ EEN AFSCHEID

Sinds maart 2020 stond volgende sobere mededeling meermaals in de krant: “Graag hadden we samen met jullie afscheid genomen, maar de richtlijnen rond covid-19 verplichten ons in beperkte kring afscheid te nemen”. Deze zin stond ook in het overlijdensbericht van Leon Offerman. Maar aan zijn overlijden werd in de media wel meer aandacht besteed. Leon overleed op 18 april 2021 op 92-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Hasselt, waar hij enige dagen ervoren was opgenomen. Leon Offerman was in onze gemeente een van de eerste verslaggevers voor het Nieuwsblad en Het Volk en later ook van Het Belang van Limburg. Jef Elsen haalt in bijgevoegd verhaal aangename herinneringen op aan Leon Offerman als verslaggever van crochetwedstrijden. Die zangwedstrijden waren in de zestiger jaren razend populair en werden door verenigingen maar al te graag georganiseerd om geld in het bakje te krijgen. De cartoons bij het verhaal zijn van Richie.
Klik HIER of klik op de cartoon, dan kan je het verhaal “Herinneringen bij een afscheid ” lezen. Voor het lezen van alle verhalen van Julien, Jef en cartoonist Richie KLIK HIER.


JUNI 2021 

RICHIE & JEF
Tijdens de volgende weken zullen Richie en Jef ons weer vergasten op een reeks cartoons en verhaaltjes over de “Tijd van Toen … en Nu”.
Maar wie zijn Richie en Jef ?
Naarmate je ouder wordt, wordt het verleden langer en de toekomst korter. De herinneringen stapelen zich op en de toekomstplannen krimpen. Sommigen onder ons verliezen, spijtig genoeg, hun geheugen op nog jonge leeftijd.

Wij proberen dit “verouderingsproces” te stoppen door te schrijven of ons op een andere wijze uit te drukken. Wij hebben beiden nog “ambachtelijk” leren schrijven en tekenen met een griffel op een lei. Maar tijdens de voorbije halve eeuw is het ons steeds gemakkelijker gemaakt om onze gedachten vast te leggen op een materiële drager. Zelfs papier en pen of potlood zijn eigenlijk overbodig geworden. Want wij kunnen nu gebruik maken van de modernste elektronische media.

Richard Demot was van kindsbeen af geboeid door tekenen en door schoonschrift. Al zeer vroeg ontpopte hij zich als tekenaar en als cartoonist. Met zijn humoristische kijk op de samenleving, oogstte hij faam en prijzen in binnen- en buitenland als cartoonist RICHIE. Van hem verschenen cartoons in vele week- en maandbladen, schoolschriften, leerboeken, internetgazetten, …


Jef Elsen kon goed opstelletjes maken. Voor zijn beroep schreef hij studierapporten, werkdocumenten en beleidsaanbevelingen. Slechts sporadisch waagde hij zich ook aan een stukje poëzie of aan een schilderij. Al jong ontdekte hij dat je een stemming ook kan uitdrukken met muziek. Als DJ RONIN was hij sfeerschepper met muziek bij congressen, evene-menten, feesten van organisaties, videomontages, …

Tijdens onze actieve loopbaan ontmoetten wij elkaar sporadisch in de sector van de culturele centra. Richard was lesgever kalligrafie in vele culturele centra en Jef was planner van culturele infrastructuur, voorzitter van de federatie van culturele centra en beheerder van enkele culturele centra.


Na onze beroepsloopbaan bleven wij beiden actief als “vrijwilliger” en bleven wij doen wat wij goed kunnen. Richard bleef tekenen en Jef bleef schrijven. Onder andere in de Seniorenkrant van Heusden-Zolder verschenen van ons meerdere cartoons en teksten over de “Tijd van Toen … en Nu” en over allerlei actuele onderwerpen. Het 30-jarig bestaan van de Seniorenkrant was voor ons de concrete aanleiding om samen “iets” te doen voor de ruimere bevolking.

De neerslag van deze idee ligt thans voor jou.

Het verzamelen, het verwerken en het ordenen van teksten en cartoons, betekenden voor ons meer dan een louter vastleggen … het werd een intense herbeleving. Wij stelden vast dat wij zeer veel herinneringen en ervaringen delen.

De voorbereiding van deze uitgave leverde ook een grote verrassing op over de afkomst van ons beiden. Wij delen nl. dezelfde overgrootvader: Vienke Elsen (1837-1923). Wij weten niet met zekerheid of wij ons schrijf- en tekentalent van hem hebben geërfd.

Moge dit werk voor anderen de aanzet zijn om het verleden verder in te kleuren en te corrigeren. Want herinneringen vervagen, vervormen of gaan een eigen leven leiden.

 RICHIE (Richard DEMOT)                  Jef ELSEN