Atletische onthullingen door Jef

03 januari 2021 Meylandt A.C. - Zolder
Foto met veel dank aan  Johnny De Ceulaerde Photography
  Graag willen we jullie als eerste op de hoogte brengen van belangrijk nieuws voor ons als club en in het bijzonder voor een van onze atleten, Kiara Maene. Al enkele jaren traint Kiara bij AC Meylandt. Vorig jaar verkreeg ze het statuut van G-atlete. Ze traint samen met Aukje, Goele, Anke, Anika, Mei, Paulien, Zita, Jana, …….. waar ze zich aan kan optrekken en spiegelen.

Door haar inzet en talent heeft ze dit jaar verschillende Belgische records, binnen de G-atletiek, op haar naam gezet. Haar totaal staat nu op 5 Dit is bij het bestuur van Patantee-Psylos niet ongemerkt gebleven. Na verschillende kennismakingen en het afleggen van testen, heeft ze vorige week ook het talentenstatuut bij Parantee- Psylos verkregen.

Zij verkrijgt dan ook een topsportcontract en zal jaarlijks de vooropgestelde doelen moeten behalen om erkend te blijven. Dit alles kon niet gebeuren zonder de goede ondersteuning die ze krijgt van haar familie. In functie van haar talentenstatuut heeft ze verleden woensdag al enkele fysieke testen in Gent moeten afleggen om haar vooruitgang beter te kunnen opvolgen. Door het verkrijgen van het topsportstatuut zullen zowel de club als de trainers veel kunnen bijleren van de professionele ondersteuning van Kiara. 

We hopen dat deze ervaringen dan ook de andere atleten ten goede zal komen. Als alles volgens schema loopt zal ze haar eerste Internationale wedstrijd in mei in Parijs lopen. Daar zal ze ook een internationale screening moet ondergaan. Intussen blijft ze gewoon verder trainen binnen onze club en kan ze stapsgewijs, samen met de andere atleten van haar groep, verder werken aan hun sportieve toekomst. We wensen als club en de ganse trainersgroep haar dan ook veel succes toe. Samen met haar blijven we werken aan de toekomst van al onze atlete

-------------------------------------------------------------------------------------------------

AC Meylandt.
Zaterdagnamiddag 29 augustus


Om de vakantie op een leuke sportieve manier af te sluiten, organiseerde Meylandt AC een clubwedstrijd voor hun eigen atleten.


Zo konden alle atleten samen in dit “Corona-jaar” (waar amper wedstrijden konden doorgaan) toch nog van een meeting proeven.
Voor sommigen was het de eerste keer dat ze met een wedstrijdvorm kennis maakten, en dit op een heel ontspannen manier.
Per categorie kwamen 4 proeven aan bod. Spurt, werpen, verspringen en een 300m voor de miniemen + cadetten. Of een 600m benjamins + pupillen. De ouders konden hun kinderen aanmoedigen vanuit de speeltuin, met voldoende afstand van elkaar en de atleten.

Gelukkig was de zon van de partij, net zoals het enthousiasme van de atleten.
Vol enthousiasme gaven de kinderen het beste van zichzelf en genoten ze van deze leuke extra activiteit.Micromeeting.
Vrijdagavond 28 augustus AVT De Veen.
  Op de atletiekpiste van De Veen wordt er de eerste wedstrijd sinds coronatijd gehouden. We hadden een kort gesprek met de voorzitter van de club maar echt blij was hij niet. Als ik hem vroeg wat hij er van vond was zijn antwoord kort en bondig “ het is wat het is”. Ook aan de ingang wordt alles zorgvuldig gecontroleerd. Ieder atleet moet zich melden met mondmasker en ouders worden toegelaten tot maximum honderd. Het voelt raar aan, maar honderd atleten die ingeschreven zijn. Dit is het maximum wat we mogen toelaten, aldus een van de bestuursleden. Het eerste nummer van de avond is de honderd meter horde. De regen van even te voren heeft de piste goed onder water gezet. De mannen werken hun horde lopen af en dan moet alles goed ontsmet worden. Ook dat is een onderdeel geworden van het atletiek gebeuren.

Rani Rosius

Rani Rosius is onlangs met een fantastische tijd van 11.39 Belgisch kampioen geworden op de 100m. De tweede snelste tijd ooit gelopen na Kim Gevaert. Door haar snelheid wordt ze binnen de club “Cheetah” genoemd. Met de vijf staan ze klaar om hun 100 meter af te werken. Ze is gewoon de snelste. Is Rani Rosius volgende week te bewonderen op de Nacht van de Atletiek? Ja, ze is te bewonderen al is het wel voor de aanwezige pers. Helaas mag er nog altijd geen publiek aanwezig zijn. Wel is het zo dat ze vanuit de club gevierd werd voor haar prestatie tijdens het Belgisch kampioenschap.

Micromeeting.

De micromeeting dienen op kleine schaal te worden georganiseerd te worden. Er kunnen maximaal 100 atleten deelnemen uit eigen club of regio. Beperkt programma:
De wedstrijden kunnen ofwel per thema georganiseerd worden, of in verschillende disciplines. Voor deze micromeeting werd gekozen voor loopnummers en verspringen. Om alles veilig te laten verlopen wordt de club aangeraden om de coronamaatregel op te volgen. Dit houdt in dat de er een toeschouwersregistratie , mondmaskerplicht, ontsmettingsteams en sensibiliseringsshots moet zijn.
KBC Nacht

Op zondag 06 september wordt de KBC Nacht gehouden op De Veen. Vanwege het Covid 19 zal het programma er héél anders uitzien dan dat wat we gewend waren. Het programma zal zich voor het meest in de voor en namiddag afspelen. Voor de juiste programmatie verwijzen we je graag naar de website https://www.sport.be/kbcnacht/2020/nl/
 

09 mei 2020
Voorzitter AVT Marcel Schepers in coronatijd.
Nu de sport volledig stil ligt door het coronavirus wilde ik wel eens weten hoe de voorzitter van AVT Heusden-Zolder er over denkt en hoe de toekomst er uit gaat zien voor de atletiekclub. We spreken af aan het atletiekstadion De Veen om 14u30. Heel weinig beweging op en rond de piste op uitzondering van het lawaai van een paar grasmachines. Nu ja, het terrein moet onderhouden worden ook al is er geen sport of training. Marcel Schepers komt mooi op het afgesproken uur aan. Hij parkeert zijn camionette voor het kleine cafetaria. Zullen we buiten gaan zitten stel ik voor aan Marcel. Hmmm, liever niet zegt hij, heb je de stoelen al eens goed bekeken!!! Mijn God, alles ligt er onder stof van de maanden inactiviteit. Dan zullen we ons maar binnen op ons gemak neerzetten. Marcel aan de ene kant van de tafel en ik aan de andere kant. Tja zegt Marcel , zo hebben we toch voldoende afstand van elkaar. Tuurlijk Marcel, hij is nog bij de pinken ondanks zijn leeftijd van 80 jaar.

Mijn eerste vraag is, Marcel, hoe heb jij tot op de dag van vandaag het coronavirus beleeft?
O, vertelt hij, eigenlijk heb ik er niet zoveel van gemerkt. Twee maanden gesukkeld met mij knie waardoor ik niet hebben kunnen nadenken. Van in het begin van het coronavirus meer plat gelegen met die opspelende knie. Ze zal moeten vervangen worden. Het is dringend zegt hij, maar vanwege het virus moet alles worden uitgesteld. Jammer maar helaas, het is niet anders.

Heb je het stadion niet gemist dan?
Nee, zegt hij. De boel ligt hier al 2 maanden plat, maar zegt hij, ik kan je een primeur geven. O Ja welke dan! De Nacht van de Atletiek gaat door als alles goed gaat op 06 september 2020. Jij bent de eerste die het weet, o dank je Marcel. Maar geraak je dan tijd klaar met alles vraag ik hem.

Hoe kan je dan nog Atleten onder contract leggen?
Dat is geen probleem antwoord hij. De week voor de Nacht is er de Memorial Ivo Van Damme, daar kunnen we nog wel enkele toppers onder contract leggen. Een hele organisatie die op je afkomt?

Eigenlijk valt het nog mee. Alles is in handen en de goede zorgen van Galazo. Wij moeten zorgen voor de 350 vrijwilligers die mee willen helpen om alles in goede banen willen leiden. De rest is allemaal in hand van Galazo.

Je mist toch ook weer een belangrijke bron van inkomsten.
Ja, zegt hij. Volgende week had er een Vlaamse Meeting moeten zijn maar die kan om de gekende reden niet doorgaan. We hebben tot nu toe al 5 meetings en 7 feesten moeten af lassen. Dat waren héél belangrijke bronnen van inkomsten die we nu missen.

Sinds maandag jl. is er een versoepeling en mag er terug getraind worden.
Onze 10 trainers zijn er aan begonnen. Ze nemen telkens de twee beste atleten onder hun hoede. Bij de U24 hebben zelfs een Belgisch Kampioen. We hebben een hele mooie groep van atleten. Normaal hadden we 40 kampioenen moeten huldigen maar dit is niet kunnen doorgaan. Wel een beetje jammer vindt Marcel. We hebben ook twee toptrainers zegt de voorzitter. Een daarvan is een Russische, afkomstig uit Kazakhstan en de andere trainster is een kampioen en komt uit Letland.W e hebben ook onze gediplomeerde trainers (2 A en 2B trainers).

Hoeveel atleten hebben jullie hier bij AVT?
Dat kan ik niet precies zeggen, maar ik weet wel dat 248 atleten trainen met 3 trainers. Er wordt 4 maal per week getraind en de beste zelfs tot 5 maal per week.

De Nationale Veiligheidsraad heeft alle sport verboden tot en met 31 juli. Wat vindt jij daar zelf van ?Goh, zucht Marcel. Ik had nochtans iets moois in gedachte. O ja, vertel. De Double Mijl had ik willen organiseren voor mijn sponsors. De Double Mijl is gigantisch populair in Amerika en ik had dit ook eens hier op De Veen willen organiseren. Alles was geregeld zucht Marcel, maar het mag nu niet doorgaan. Als we het toch willen organiseren moeten we terug een aanvraag indienen bij de Nationale Atletiekbond

Hoelang ben jij eigenlijk al actief in deze sport?
Laat me even nadenken, 30, nee 40 nee 50 jaar al. Amaai Marcel dat is al een hele tijd. En De Nacht van de Atletiek dan, dat is toch jou uithangbord geworden. Ja zegt met Marcel met héél veel fierheid. Destijds samen met Paul Eerdekens opgericht op de piste van Hechtel. We hebben daar veel toppers over de vloer gekregen. Zelfs tot Magic Johnson toe. Hij was Wereld/Olympisch Kampioen en toen we zijn prijs moesten uitbetalen kwamen we geld te kort. We zijn toen op zoek gegaan naar een grote sponsor. KBC is toen op onze kar gesprongen en sindsdien is het de KBC Nacht van de Atletiek.

Jullie hebben topatleten over de vloer gehad.
Ja zeg dat wel. Atleten als Nafi Thiam, de gebroeders Borlee, hoogspringster en Olympisch Kampioen Tia Hellebaut, Kim Gevaert en nog vele andere topatleten uit het buitenland. Nafi Thiam zullen we op dit ogenblik niet meer kunnen vragen. Haar prijs zo hoog gestegen dat dit voor ons onbetaalbaar wordt. Tia Hellebaut is nog steeds aan onze club verbonden. Zij komt hier trainingen geven.

Voor de hoeveelste keer gaat de KBC Nacht de geschiedenis in?
Dit zou dit jaar voor de 22ste keer zijn, maar het kan nog altijd op 06 september 2020. Na dit interview worden er nog gezellige anekdotes verteld die Marcel liever niet gepubliceerd ziet en daar hebben we dan ook alle respect voor. Marcel, mag ik je danken voor je tijd en hou het in deze tijden gezond en wel. Ook veel succes bij de operatie die je nog moet ondergaan en dat je nog veel jaren mag meegenieten van deze geweldige sportclub AVT Heusden-Zolder.
06 mei '20 De atletiekclubs in coronatijd.

We tellen in Heusden-Zolder twee atletiekclubs, AC Meylandt uit Zolder en AVT met hun accomedatie op De Veen in Heusden.

De atletiekclubs in coronatijd. Hoe gaan beide clubs om met het coronavirus.

Dat probeer ik te ontdekken bij de man die AC Meylandt zowaar in zijn hart draagt Marc Hermans.

Volgens Marc heeft het coronavirus niet zo een grote impact en vond hij dat de lockdown erger heeft voorkomen. AC Meylandt telt 112 leden waarvan 20 á 25 atleten wedstrijd en competitie beoefenen. De rest van de atleten bestaat uit recreanten. Dat er meer aandacht uitgaat naar de wedstrijd atleten, dat is niet meer dan normaal zegt Marc.

Met de vraag hoe zij dit aanpakken naar training toe heeft iedere atleet een soort van stappenplan dat hij of zij kan afwerken. Trainingen kan voegt hij er aan toe, als het dezelfde huisgenoten zijn is er geen probleem.

Vrees je niet dat er op termijn toch een competitie achterstand optreedt?
Nee, dat denk ik niet omdat de jongeren zo fel gedreven zijn en hun wekelijkse trainingsschema’s moeten indienen. Ook doe ik op regelmatige basis een telefoontje naar de atleten.

Dinsdag werden de trainingen hervat. Voor de 14 jarigen waren er de loopnummers , nu komen enkel de loopnummers aan bod. Nu krijgen even de wedstrijdatleten wat meer aandacht. Maar bij de algemene trainingen verdient iedereen de zelfde aandacht. Tijdens de training word er geen materiaal uitgewisseld en dient alles erna ontsmet te worden. Ze mogen ook maar om de beurt in de materiaal ruimte. Ook de loopnummers is beperkt. Zo is er een beurtrol opgemaakt op dinsdag en donderdag.

Jullie bron van inkomsten waar komen die vandaan?
Waar wij onze inkomsten van halen is de Meylandt Jogging maar deze kan helaas dit jaar niet doorgaan. We hebben hier het geluk dat we op een hele groep enthousiaste trainers kunnen rekenen. Veel gemotiveerde atleten en groep gedreven trainers, dat soms ook de basis van succes.

Is er na coronatijd nog tijd voor competitie?
We het seizoen wordt opgedeeld in twee grote delen. In mei hadden we normaal gezien het provinciaal kampioenschap. Nu alles is geschorst tot eind juni (deze avond vernemen we zelfs van de Nationale Veiligheidsraad, dat alle competities zowel op professioneel als op amateur gebied worden afgelast). Sommige atleten die de loopnummers trainen waren heel blij om terug hun vrienden te zien. Het deed duidelijk deugd zei Marc dat het sociaal aspect terug naar voor kwam zonder afbreuk te doen aan sociaal distancing.

Vrees je niet dat er met de tijd meer druk komt vanuit de clubs naar Ben Weyts minister van sport. Nee zegt Marc. We zijn afhankelijk van Vlaamse Atletiek federatie wat daar beslist wordt. We kunnen ons geen onnodige sprongen veroorloven. Mijn grootste wens is dat iedereen het gezond verstand blijft gebruiken en dan komt de rest vanzelf. Gezond blijven blijf primeren en ik kan hem daar volledig in volgen. Bedankt Mark voor de gezellige babbel, zij het wel met de nodige afstand. Volgend interview is met de voorzitter van AVT Heusden.
02 mei 2020 Voorbereiding beperkte start van clubtrainingen.


We leven in een moeilijke tijd door het coronavirus. We hebben een lockdown gehad en dat had zware gevolgen voor de sport. Zowat alle manifestaties, trainingen en andere werden één voor één afgelast of uitgesteld. Nu zijn we anderhalve maand later en de Nationale Veiligheidsraad heeft een versoepeling aangekondigd vanaf 4 mei. Maar, er is altijd een maar aan verbonden. In hoeverre worden trainingen voor clubs toegestaan voor onze Heusdense atletiekclubs. De Vlaams Atletiekliga heeft alles even op een rijtje gezet.De Nationale Veiligheidsraad heeft het beoefenen van meer sporten toegestaan. Daaronder valt ook het atletiek. De federatie daarentegen is ervan overtuigd dat de richtlijnen in fase 1a onvoldoende ruimte laten om de trainingen in de atletiekclubs volop te starten. Het is slechts mogelijk om te sporten in groepjes van drie inclusief de trainer meegeteld. Het respect van al de geldende regels qua veiligheid. Gezien de grote van de clubs is het niet mogelijk om voldoende atleten georganiseerd en veilig te laten trainen onder deze voorwaarden.
Een eerste reactie van een trainster in een Hasseltse atletiekclub zegt het volgende. “ We hebben richtlijnen gekregen van de Vlaams Atletiekliga en we zouden de trainingen kunnen hervatten maar met twee atleten”. Zij vindt dit met jeugdatleten geen goed idee. “Een grote groep mag” zegt ze, “maar dan moet je zoveel afstand bewaren en iedere keer het materiaal ontsmetten”. Nog volgens deze trainster “ zie je het al gebeuren dat bij het hoogspringen iedere keer de mat moet ontsmet worden” Dat is onbegonnen werk en daarom wacht ze nog even af op de volgende richtlijnen van de Vlaamse Atletiekliga.
Hoe zien onze atletiekclubs de toekomst in Heusden-Zolder dit? 
In hoeverre gaan zij de trainingen hervatten!! 
We gaan dit volgende week proberen uit de doeken te doen.
Met dank aan Joseph Bams voor deze berichtgeving
Een sport die minder aandacht krijgt en toch evenveel aandacht verdiend is de atletieksport.
We kennen ieder jaar de Nacht van de atletiek op De Veen.
Een evenement dat altijd veel volk over de vloer krijgt. Ook een sport die minder aandacht krijgt, minder in het daglicht wordt geplaatst zeker hier in Heusden-Zolder.

Maar vanaf nu gaat daar verandering in komen.
Mijn rubriek zal gaan over “ atletische onthullingen door Jef”.
De titel verraadt al een gedeelte waarover het zal gaan. Ik ga proberen op regelmatige tijdstippen een fotoreportage en of een interview te plaatsen in deze rubriek. De interviews kunnen gaan over trainers en sporters zelf. Of iemand die een glansprestatie heeft geleverd.. Maar momenteel ligt het leven even stil door je weet wel het coronavirus.

Dit virus heeft er voor gezorgd dat het volledige sportleven op zijn gat ligt. Geen sport van welke aard dan ook. Geen trainingen tenzij je er individueel aan werkt, dit is nog een optie om je conditie een beetje op pijl te houden. Dus sporters van AVT HeusdenZolder en Meylandt AC Atletiekclub  kunnen jullie binnenkort verwachten met mijn fototoestel en notitieboek in aanslag.
Wil je eens in de picture geplaatst worden, dan kan je me altijd een mailtje sturen op joseph@nieuwsheudenzolder.be  Vele groeten en tot één van de volgende dagen Jef