Rudi

dinsdag 29 april 2025

TG MOTUS duikt in de Turkse cultuur met hun 8ste productie MOEDERLIEFDE

Theatergroep Motus heeft voor 2025 gekozen om hun nieuwe productie te maken over MOEDERLIEFDE.
Anne sevigisi is namelijk de Turkse benaming voor moederliefde.

Op 2-3-4 Mei brengen ze deze voorstelling in de schouwburg van CC MUZE in Heusden-Zolder. Het beloofd een volledige totaalbeleving te worden in de Turkse cultuur.

Het ontstaan van het verhaal
Schrijfster, theatermaakster en bezielster van TG Motus, Inge Mariën, koos ervoor om in haar nieuwe voorstelling de Turkse cultuur in de kijker te zetten. “We leven hier in een multiculturele samenleving maar weten eigenlijk weinig van mekaar. Bij het maken van theater over de steenkoolmijnen voelde ik heel erg de verbondenheid tussen alle culturen hier in onze gemeente. Deze verbondenheid is door het sluiten van de steenkoolmijn verloren gegaan en diverse nationaliteiten zijn terug in hun eigen bubbel gaan leven. Hierdoor kennen wij onze buren amper en ontstaan ook heel wat oordelen en vooroordelen onder mensen. Deze vooroordelen ontstaan naar mijn mening door onwetendheid. Wij mensen hebben gewoon de neiging om alles heel snel te gaan invullen, om zo antwoorden te krijgen op onze vragen. Met deze voorstelling wil ik deze oordelen aankaarten en laten zien wat echt is, wat leeft en heerst in een Turks gezin. Een beetje “big brother” in een Turkse woonkamer. Nieuwsgierigheid is altijd een heel menselijke drijfveer en wij zijn allemaal mensen

. Hiervoor ging Inge Mariën op bezoek bij heel wat Turkse gezinnen in onze omgeving. Oude mensen, jonge mensen, traditioneel, modern, moslim, christenen, kortom de hele diverse Turkse gemeenschap. Aan de hand van deze interviews begon ze 2 jaar geleden aan het verhaal dat in deze voorstelling gebracht wordt. Het is een fictief verhaal met een heel familiale inkijk in de woonkamer bij een gezin waarin jonge en oude cultuur samen leeft, een gezin met een diversiteit van mensen en persoonlijkheden.

Het verhaal
Het verhaal gaat over Layla, een vrouw van 38 jaar. Toen zij een meisje van 18 was, had ze het moeilijk met de traditionele regels in haar Turks gezin. Ze besluit zelf om de familie te verlaten en haar eigen leven te gaan leiden, weg van de familie en de gemeenschap.
Na 20 jaar is ze een succesvolle actrice en vooral, ze is zelf moeder geworden. Het moeder zijn geeft haar de drang om weer terug te verbinden met haar familie. Was vertrekken destijds wel een goed plan? Heeft ze spijt van haar keuzes? Kan ze de breuk na 20 jaar weer lijmen? Zijn dingen veranderd in de afgelopen 20 jaar? Heel wat vragen die beantwoord worden in deze voorstelling. Een verhaal over het nastreven van idealen, over anders zijn, over regels en tradities binnen een familie, over vrijheid, over liefde, over communicatie en connectie. Iets waar iedereen naar verlangt in een familie, verbondenheid. Want Moederliefde is universeel ongeacht cultuur, leeftijd, gender, religie of afkomst.

Boodschap
Theatergroep Motus wil met dit verhaal een heel duidelijke boodschap meegeven aan het publiek. We zijn allemaal mensen en gelijkwaardig, ook al zijn we anders. De filosofie van TG Motus is mensen verbinden. Eén week voor moederdag deze voorstelling brengen is een voorrecht. Want de rode draad in heel het verhaal is uiteraard de liefde van moeder. Een onvoorwaardelijk iets dat altijd aanwezig is. Een belangrijke zin in de voorstelling “Bij de geboorte van een kind wordt niet alleen een kind geboren maar ook een moeder” Deze zin is alleszeggend en herkenbaar voor elke moeder.

Totaalbeleving

“We willen altijd wel een stapje verder gaan in onze producties en proberen hier ook vernieuwend en divers in te zijn” zegt Inge Mariën. Een camera filmt live beelden op het podium en deze zullen in de voorstelling ook regelmatig in beeld komen. Ook beeldmateriaal zorgt mee voor een totaalbeleving op het podium. De Turkse muziek is heel zorgvuldig gekozen en zal ook begrijpbaar gemaakt worden voor het publiek. Daarnaast hebben we een professionele danseres uit Brussel Nil Görkem op het podium. Zij is gespecialiseerd in de traditionele Turkse dans. Zij is vooral actief in Brussel en danst op diverse Turkse festivals en evenementen. Er spelen 13 acteurs mee in de voorstelling waarvan de helft Turkse origine. De voorstelling is volledig in het Nederlands gesproken met microfoons zodat het voor iedereen goed verstaanbaar is. De acteurs zijn allemaal vrijwilligers met enorm veel talent. Zij brengen deze voorstelling levensecht en geloofwaardig. Dit verhaal is voor iedereen herkenbaar, humor, diversiteit, conflict, gezelligheid, samenhorigheid, ruzies, troost, liefde alles zit in een twee uur durende voorstelling met pauze. Voor de voorstelling en tijdens de pauze kan u ook proeven van diverse Turkse gerechten, dranken, en er zal live Turkse muziek gebracht worden in de catering van de compressorenzaal van ZLDR Luchtfabriek verzorgd door The voice of Art en Diyanet vzw. Dankzij de Limburgse Alevieten hebben wij diverse decorstukken op het podium en zijn hier heel dankbaar voor. samenwerking met diverse organisaties.

We werken met dit project samen met organisaties :
 DIYANET vrouwenorganisatie moskee Heusden-Zolder
 Limburg Aleviler Birligi vzw
 The Voice of Art - Heusden-Zolder
De Consul-Generaal van Turkije Ismail Sefa Yüceer uit Antwerpen en de Consul-Generaal van Turkije Onur Sevim uit Brussel zullen op de première van onze voorstelling ook aanwezig zijn.

respectvol en menselijk
We hopen samen te kunnen verbinden en via theater een stem te kunnen geven aan de Turkse mensen in onze gemeente. Het verhaal is fictief maar de feiten zijn actueel en realistisch. Kunst is geen spiegel van de realiteit maar de hamer om deze spiegel vorm te geven (citaat Bertolt Brecht)
De vrijheid van kunst in cultuur geeft de mogelijkheid om rond thema’s te werken die door de Turkse gemeenschap vaak zelf niet aangekaart kunnen worden. “Jazeker, we raken taboes aan, en misschien gaat niet iedereen blij zijn hiermee”, zegt Inge Mariën, “ik ben mij daar heel bewust van en dat is prima voor mij. Ik weet 100% van mezelf dat ik heb getracht om met alles heel respectvol en menselijk om te gaan. Ik ben niet belust op sensatie of media aandacht, mijn grootste doel is verbinden en ontroeren. Als ik daarin slaag is voor mij de voorstelling geslaagd”
De voorstelling wordt gebracht in de Nederlandse taal zodat ze toegankelijk is voor een ruim publiek.

Acteurs:
Hanne de Tant, Serap Bozkurt, Ünal Apaydim, Caro Thoelen, Feyza Altun, Cemre Yilmaz, Abdullah Üstün, Ilse Daniëls, Nadia Majewski, Fatih Oztürk, Daan Libbrecht, Marie Claire Lijnen, Laura Claes Theaterliefhebbers die willen instappen in dit prachtige ontroerende familieverhaal kunnen dit komen beleven in CC Muze in Heusden-Zolder.
De voorstellingen zijn op
vrijdag 2 mei 2025 om 20u
Zaterdag 3 mei 2025 om 20u
Zondag 4 mei 2025 om 15u
Tickets : 15€ pp
via www.theatergroepmotus.be of 0478/26.79.05