Gisteren werd in Meulenberg een bijzondere mijlpaal gevierd: Ryszard Sztylka, een Poolse priester, vierde zijn 50 jaar priesterschap. Zijn priesterwijding vond plaats op 28 september 1974, en zijn reis als geestelijke bracht hem op vele plaatsen in de Benelux. Na zijn studies in filosofie en geschiedenis aan de universiteit, kreeg hij de verantwoordelijkheid voor de Poolse gemeenschappen in Brussel, Charleroi, Rotterdam, Amsterdam, en Den Haag.
Uiteindelijk vestigde Sztylka zich in Limburg, waar hij zijn werk voortzette in regio's zoals Heusden-Zolder, Beringen en Houthalen-Helchteren. Zijn levenswerk richtte zich sterk op het behoud van de Poolse taal, cultuur en tradities binnen deze gemeenschappen.
Het opsommen van al zijn verwezenlijkingen zou ons te ver brengen, maar enkele van zijn meest opvallende prestaties zijn noemenswaardig. In 2003 werd hij benoemd tot prelaat van de Heiligheid van Paus Johannes Paulus II. Daarnaast ontving hij in 2015 het officierkruis van de Orde van Verdienste van de Republiek Polen en in 2017 een erebadge van de Poolse minister van Buitenlandse Zaken. Ook werd hij ontvangen door koning Albert en koningin Paola van Belgiƫ.
Tijdens een plechtige viering werd dankbaar teruggeblikt op zijn 50-jarige inzet voor de Poolse gemeenschap. Het was opvallend dat er in Beringen Mijn nog steeds een Poolse mis plaatsvindt, zelfs op zondagmiddag om 15 uur. Het respect en de devotie waarmee de gelovigen de kerk betreden en hun geloof belijden, was duidelijk zichtbaar. Velen knielden bij het binnengaan van de kerk en namen de tijd om te bidden, een teken van hun eerbied voor het heilig sacrament. Zelfs de biecht wordt er nog steeds actief beoefend.
Omstanders spraken met bewondering over zijn toewijding, waarbij hij jaarlijks maar liefst 88.000 kilometer aflegde om de Poolse contactpunten in de Benelux te bezoeken.
Een woord van dankbaarheid is zeker op zijn plaats voor de onophoudelijke inzet van Ryszard Sztylka gedurende de afgelopen 50 jaar. Zijn werk heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op de Poolse gemeenschap in de Benelux. Met veel dank aan Lambert Reynders voor verslag en foto's