vrijdag 10 mei 2024

onderHUIDs Ado Hamelryck & Pieter Schuermans

ADO HAMELRYCK zoekt al veertig jaar naar het zwartste zwart. Voor hem is zwart de sterkste kleur die er bestaat. Als een schriftuur brengt hij de zwarte verf en inkt aan op doek of bijzonder papier. Het is de taal van het lichaam, diep onder de huid. Een taal die je kan lezen als een zoektocht of een cryptische weg doorheen zijn leven als kunstenaar. Deze ritmische, rustgevende beweging doet verlangen naar een even meditatief als muzikaal antwoord.

In dialoog met Ado Hamelryck ging componist PIETER SCHUERMANS op zoek naar een muzikaal equivalent van het zwartste zwart. Samen kwamen ze uit bij stilte; een muzikaal ingebedde stilte met vele betekenissen en kwaliteiten, net zoals het zwart in Hamelrycks beeldende kunst. “Echoing Silence” is een compositie voor viool, cello en electronics. Deze interdisciplinaire creatie zorgt voor een spirituele en unieke wandeling tussen beeld en muziek in de magnifieke compressorenzaal van ZLDR Luchtfabriek.

De opening van ‘onderHUIDs’ is op zondag 12 mei om 15u. Op woensdag 22 mei om 20u ben je welkom voor de performance ‘Echoing Silence’ met Nicolas Dupont [viool], Sébastien Walnier [cello], Pieter Schuermans [electronics en compositie] en kunst- en cultuurfilosoof Francis Smets.

De tentoonstelling is van 12 mei tot 26 mei van 10u tot 17u gratis te bezoeken in ZLDR Luchtfabriek, Marktplein 5, 3550 Heusden-Zolder.
Wil je erbij zijn? Schrijf je dan hier gratis in vóór zaterdag 11 mei: inschrijven KLIK HIER