Rudi

vrijdag 8 december 2023

Premiere "" Meisje met de zwavelstokjes "" in volle cc Muze

Het Meisje met de zwavelstokjes gaat in première in de Muze met een volle zaal. Wij kennen het verhaal van het meisje met de zwavelstokjes geschreven door Hans Christian Andersen allemaal. De regisseur Inge Mariën nam het verhaal onder handen en stak het in een modern jasje. Het verhaal gaat over Isabella die zwavelstokjes verkoopt om te overleven. Maar wie koopt er tegenwoordig nog zwavelstokjes? Wat de armoede met haar doet is waar het toneelstuk om gaat. De gezellige tijd rond kerst en de gezelligheid van de winter is niet voor iedereen eenvoudig.

Ook deze koude dagen blijft voor mensen in armoede een harde tijd. De verwarming moet hoger en moet meer licht branden en dat kost allemaal geld. Voor hen die geen geld hebben is dit een harde noot om te kraken. 26 acteurs en actrices voeren het stuk op. 28 koorleden en een live-pianist verzorgen de muziek. Wisselende choreografieën, liedjes die gaan over armoede en het spel van licht en geweten maken dit stuk tot een onroerend geheel, met zoals we allen weten een tragisch einde.

Gelukkig is er nog een sprankeltje hoop. Mensen in armoede spelen ook mee in dit stuk, want mensen die leven in armoede weten waarover het gaat en kunnen hun ervaring delen met de acteurs. Het meisje met de zwavelstokjes wordt nog een aantal keer getoond in de Muze, in de Stadsschouwburg Genk en in het Casino in Beringen. De opbrengst van de theateropvoeringen worden geschonken aan het goede doel te bestrijding van armoede. Dank aan Linda Graulus voor verslag en foto's