woensdag 8 november 2023

JUBILEUMTENTOONSTELLING Heemkundige Kring Heusden tem 12 nov.(11)

Het Routeke.
In 1938 werd er een spoorverbinding van een achttal kilometer tussen de mijnzetel van Zolder naar de ‘lossing’ aan het Albertkanaal in Genenbos, aangelegd. Ze werd gebruikt om de steenkool per goederentrein van de kolenwasserij in Zolder naar het Albertkanaal te vervoeren. Hiervoor werden wagons met steenkoolkubels, een soort bakwagons, gebruikt.

Na het sluiten van de koolmijn werd de spoorlijn opgebroken en legde men op de bedding een geasfalteerd fietspad aan. Het maakt deel uit van het Limburgse fietsroutenetwerk, dit tussen knooppunt 304 en 311.

Misschien wordt in de toekomst opnieuw een spoorlijn aangelegd om containers te vervoeren van het industrieterrein naar de lossing nu de bruggen van het Albert-kanaal verhoogd werden om meer en zwaarder scheepsvervoer mogelijk te maken.
Foto 1 = De laatste jaren reed de kolentrein elekrisch hieronder
Foto 2 = Kolenhaven Lummen hieronder

Dit jaar wijden we onze uitgave aan het 50-jarig Jubileum van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden Het fotoboek kan besteld worden door overschrijving van €20 op rekeningnummer: BE 45 7351 1613 8589.

Boeken kunnen afgehaald worden bij Sylvain Huybrechts, St.-Jansblok 93, Heusden-Zolder Tel: 011/75 94 01

Niet afgehaalde boeken worden aan huis bezorgd (enkel in Heusden)

Boeken worden verzonden aan € 20 + € 6 (is € 26)

Boeken zijn ook verkrijgbaar bij:
Dagbladhandel Vera, Guido Gezellelaan 9, Heusden-Zolder
Zelfbediening Spar-Aerts, Guido Gezellelaan 175, Heusden-Zolder.
Voedingswinkel Gijbels Frans, Voortstraat, Heusden-Zolder.
Bij alle leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Heusden.

Dit jaar vieren we ons 50-jarige bestaan met een speciale uitgave.

De Geschied- en Heemkundig Kring Heusden nodigt u dan ook uit op de tentoonstelling van deze speciale editie die je kan bezoeken vanaf  zaterdag 28 oktober in: WZC Hof ter Bloemen, Pastoor Van Mierlolaan te Heusden.

Deze tentoonstelling en boekenverkoop loopt tot en met 12 november 2023 alle dagen van 14u00 tot en met 17u30 Hof Ter Bloemen. Info: Geschied- en Heemkundige Kring Heusden – 011 75 94 01