vrijdag 13 oktober 2023

Weerbericht door Ruben Weytjens


Zwoel met veel wind en 's avonds regen.

Vanavond wordt het vanuit het westen droog. In het tweede deel van de nacht zou er opnieuw wat regen kunnen vallen, vooral over het noorden van de provincie. Vanwege de wolkenvelden wordt het niet kouder dan een graad of 16. Vanaf zaterdag geraken we zelfs overdag niet meer aan deze waarde. Tegen de ochtend zal de zuidwestenwind gaan aanspannen.

Vrijdag wordt het zwoel met hoge temperaturen. We kunnen nog een keertje maxima rond 23°C verwachten. 's Ochtends vroeg zou er lokaal in het noorden nog even een lichte bui kunnen vallen maar vervolgens blijft het tot de avond droog. Van tijd tot tijd komt er ook ruimte voor de zon.

De warme luchtmassa's worden middels een vrij krachtige zuidwestenwind naar onze omgeving getransporteerd. De rukwinden halen voormiddag snelheden tussen 50 en 60 km/u. In de loop van de avond kunnen er soms uitschieters tussen 60 en 70 km/u inzitten. Zelfs een lokale piek tot 75 km/u behoort tot de mogelijkheden.

Volgens de laatste berekeningen komt er dan reeds tegen zonsondergang een regen- en buienzone opzetten vanuit het westen. Dit is wat vroeger op de dag dan eerdere berekeningen lieten uitschijnen, al zit er nog steeds wel wat marge op de timing. Deze neerslagzone trekt vervolgens in enkele uren tijd over onze provincie. Er kan gemiddeld zo'n 5 tot 8 liter per vierkante meter vallen.

Ondanks de regenval blijft de temperatuur ook 's avonds nog lange tijd rond 20°C schommelen. Het wordt dus een zwoele avond. Pas na middernacht koelt het af zodra de wind naar het noordwesten is gedraaid. Dat gebeurt op de passage van een intense buienzone waarop er naast rukwinden ook kans is op enkele donderslagen.

Het wordt mogelijk de laatste warme dag van 2023, tenzij er in de laatste week van oktober nog ergens een uitzonderlijk warme dag opduikt. Maar voorlopig lijkt het erop dat we voor langere tijd met beduidend koeler weer te maken gaan krijgen, zowel overdag als 's nachts.
WEERBERICHT voor de volgende dagen