dinsdag 30 augustus 2022

THEATERGROUP MOTUS MET WIT GOUD & ZWART STOF


Gisteren genoten de toneelspelers van "" Wit Goud & zwart Stof"" een ganse namiddag van  het MijnMarkt bezoek in mijnwerkersplunje. Vooral om de aandacht te trekken naar hun speeldata's en  de mensen er attent op te maken dat er mooie voorstellingen  zijn in cc Muze

Eerder was er al het repetitieweekend '"WIT GOUD ZWART STOF"'. er is enorm hard gewerkt, bij heel warme temperaturen en er werd zelfs op zondag een bezoek gebracht in de ondergrond van de mijn in Blegny om toch proberen die werkelijk te evenaren op de podia straks in onze cc Muze. De sfeer zit helemaal goed onder de medewerkers, meer zelfs  ze hopen snel dat die eerste voorstelling kan starten wan zij zijn er  helemaal klaar voor!

ZOLDER 1966.
Limburg staat in rep en roer door de sluiting van Zwartberg. Een jonge vrouw van 22 begeeft zich met knikkende knieën naar de mijn van Zolder. Hilda Put is haar naam en ze heeft een job gekregen in de melkbar. Een jonge vrouw, nog een meisje, tussen 9000 mannen in een echte machowereld. Een robuuste omgeving, een keiharde werkelijkheid, een ontwaken uit een droom van huiselijke sfeer.
Gaat zij hier kunnen overleven?
Wat gaat dat allemaal worden?
Wat gebeurt er achter die hoge muren?Hoe is het leven 800 meter onder de grond?
Vele vragen waarop u het antwoord krijgt in dit theaterstuk, geschreven door Inge Mariën, aan de hand van interviews met Hilda en mijnwerkers die het écht hebben beleefd.

30 jaar Limburgse mijngeschiedenis waarin 1 persoon centraal staat, door velen “de moeder van de mijnwerkers” genoemd. Een verhaal met humor en ontroering, boordevol prachtige levensverhalen. Geregisseerd door Inge Mariën en gespeeld door toneelliefhebbers uit de streek waar velen een nauwe band hebben met het Limburgse mijnverleden. Want de mijngeschiedenis is ons aller geschiedenis!
Een productie met steun van ECRU en de Vlaamse Gemeenschap in het kader van het project MIJN|KRACHT www.mijn-kracht.be
Foto's met dank aan de mensen van ""WIT GOUD ZWRT STOF ""
Wit goud zwart stof in cultuurcentrum MUZE op 2-3-4-9-10 September