zaterdag 26 maart 2022

De sympathieke Hans Lemmen kwam naar onze Academie!


De Nederlandse kunstenaar woont en werkt in het Belgische Haspengouw in een traditionele vierkantshoeve. De omgeving, zijn manier van leven en zijn kunst vallen grotendeels samen. Zijn onderwerpen zijn universeel en het werk is tijdloos maar tegelijk zeer persoonlijk. Het landschap rondom zijn huis vormt vaak het decor in zijn tekeningen.

Voor Lemmen is de mens een wandelende paradox. De paradox schuilt volgens hem daarin dat bij mensen twee besturingssystemen tegelijk operatief zijn: ratio en emotie/instinct. De verovering van de wereld door de mens was een kwestie van tijd vanaf het moment dat onze voorouders grotere hersenen begonnen te ontwikkelen. Lemmen meent dat die verovering ook weer teniet gedaan zal worden. Want teveel succes leidt tot onbalans: tot het verdringen van de andere diersoorten en ten slotte ook tot het eigen verdwijnen.

Dit betekent niet automatisch dat het verhaal van de mens voor Lemmen een somber verhaal is.
Zijn tekeningen zijn poëtisch en tonen humor en relativeringsvermogen.

De kleine tekeningen ontstaan in drie fases: eerst prepareert hij een voorraad tekenvellen door ze één voor één te voorzien van een transparante okergele tint. Ze worden allemaal iets anders van toon en vlekkenpatroon. Daarna bewerkt hij de vellen met een caseïneoplossing van vijf lagen aan iedere zijde. Caseïne is een lijm die uit melk wordt gewonnen. Daardoor krijgt het papier ook de perkamentachtige eiglans die de tijdloosheid van de tekeningen benadrukt. Dit en nog veel meer te ontdekken bij deze kunstenaar die mooie tekeningen en sculpturen maakt KLIK HIER.  
Dank aan Marijcke Lecock voor deze tekst en de foto's met dank aan Linda Graulus.