donderdag 31 maart 2022

De bloei van de berk is begonnen en stoot stuifmeel uit dat zeer allergeen is

Voor de allergische bevolking betekent de stuifmeelgolf van de berk het begin van een heleboel onaangename klachten. Na de bloei van de els en de hazelaar, kondigt AirAllergy, het nationaal aërobiologisch meetnet van Sciensano, de aanwezigheid van berkenstuifmeel in de lucht aan. Sinds maandag 21 maart zijn de concentraties in de lucht gestegen. Minstens 1 op 10 mensen in België zou allergisch zijn voor dit soort stuifmeel.

Verhoogde concentraties berkenstuifmeel in de lucht
Hoewel het merendeel van de bloemen van de berk nog niet volgroeid zijn, zijn de in de lucht gemeten hoeveelheden stuifmeel niet te verwaarlozen en nemen ze dagelijks toe. De huidige weersomstandigheden bevorderen de verspreiding van dit allergeen in de lucht.

“Afgelopen maandag en dinsdag werden respectievelijk 4 en 23 korrels berkenstuifmeel per kubieke meter lucht in Brussel gemeten. We verwachten dat deze dagelijkse concentraties de komende dagen verder zullen oplopen omdat de bloemen tot volle bloei komen en de weersvoorspellingen optimaal zijn voor de verspreiding van pollen in de lucht. Het risico op allergie zal hierdoor toenemen. Boven de kritische drempel van 80 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht, zullen de meeste allergiepatiënten symptomen ontwikkelen”, legt Ann Packeu uit, verantwoordelijke van de dienst Mycologie en aerobiologie bij Sciensano.
Lees meer hierover op de Sciensano website