donderdag 11 november 2021

"" kwb Zolder Centrum 1945 - 2020"" => veldlopen

Veldlopen Al een aantal jaren voor het ontstaan van Falos pakten we in Limburg uit met veldlopen. Omdat er een twintigtal afdelingen een veldloop organiseerden was er in Limburg een loopcriterium met een prijsuitreiking aan het einde van het seizoen. Het klassement was vooral gebaseerd op het aantal deelnames en niet zozeer op de uitslagen. Om afdelingen aan te moedigen was er tevens een ploegenklassement, eveneens gebaseerd op het aantal lopers dat deelnam. In die periode was onze afdeling een goede meeloper. Maar met de komst van Falos groeide de belangstelling en konden we zelfs teren op een goede lichting van lopers die zeer hoog scoorden in de uitslagen. Zowel bij de senioren (de jongere lopers) als bij de veteranen (plus 35-jarigen) hadden we heel wat talent. 

De uitslagen en deelnames in de jeugdreeksen waren sterk gebonden aan het thuisfront. Ook de dames kwamen aan bod met voor ons een wisselend resultaat. Deze sport groeide zo snel in de kwb dat de lopers praktisch ieder weekend aan de bak konden ergens in Limburg. In competitiesport hoorden er uiteraard ook prijzen met voor de eerste drie een beker. Maar de andere prijzen in natura werden op vele plaatsen gewoon uitgeloot onder de deelnemers. De kwb-veldloop in Zolder was een onderdeel van de Vuurfeesten en kende een enorme belangstelling. Niet in het minst bij de jeugd want zowel de Chiro als de lagere scholen maakten stevig promotie voor deze activiteit en waren ook in grote getale aanwezig. Als beloning kregen ze een apart klassement. 

 Op 16 september 1978 werd in Koersel het nationaal kwb-veldloopkampioenschap georganiseerd. De wisselbeker werd met glans gewonnen door kwb Zolder-Centrum. Dit nationaal kampioenschap werd na twee jaar opgevolgd door de Cross der jongeren in Westerlo. Dit prachtig jaarlijks initiatief van de KAJ paste niet meer in hun programma en werd met dank overgenomen door de kwb. Door onze banden met het Bestuur van kwb schitterden we met onze afdeling ieder jaar met de hulp in de organisatie en bij opbouw van dit sportief gebeuren. In de uitslagen van de verschillende reeksen vonden we echter nog weinig lopers of loopsters van Zolder terug. De leeftijd van onze sporters en de afstand naar Westerlo waren vooral de oorzaak. Door omstandigheden werd de cross der jongeren in 2017 stopgezet. Wil je hierover meer weten dan moet ik u naar het boek verwijzen. 

Er zijn nog een aantal exemplaren van dit boek "" kwb Zolder Centrum 1945 - 2020 ""  te koop voor 10 euro/stuk. 5 euro van dat bedrag gaat naar wereldsolidariteit.
 
Men kan dit boek bestellen via een mail aan: kwbzolder@gmail.com of roger.schillebeeks@telenet.be .
Albert Aerts zorgt dan voor de verdere afhandeling. Kwbzolder@gmail.com komt je automatisch bij Albert Aerts terecht.