donderdag 28 oktober 2021

Volle rollen oude afvalzakken? Inruilen kan tot eind maart 2022

Op 1 januari 2022 verandert er heel wat op afvalgebied in Limburg en Diest. Door een nieuwe wetgeving en de start van Optimo worden verschillende soorten afvalzakken vanaf volgend jaar niet meer aanvaard. Limburg.net wil inwoners die nog volledige rollen zakken hebben tegemoetkomen, en ruilt deze van 1 december 2021 tot en met 31 maart 2022 in voor nieuwe zakken.
Gerecycleerd én steviger
De wissel in zakken komt er omwille van twee redenen. Zo zijn de oude zakken gemaakt van nieuwe grondstoffen. De nieuwe zakken daarentegen bevatten gerecycleerd plastic. Ze voldoen daarmee aan de Vlaamse wetgeving die bepaalt dat afvalzakken voor 80% uit gerecycleerd materiaal moeten bestaan.

De nieuwe zakken zijn bovendien ook steviger. Dat was vroeger al eens een probleem, voornamelijk bij de tuinafvalzakken. Die waren composteerbaar en dus fragieler. Dat is geen probleem bij een inzameling per afvalsoort, maar bij Optimo mogen de zakken niet scheuren. Binnenkort zijn alle zakken van plastic. “Dat plastic wordt zoveel mogelijk ook opnieuw gerecycleerd tot nieuwe afvalzakken. Op die manier maken we de cirkel rond”, vertelt voorzitter Luc Wouters. “De stevigere zakken zijn ook belangrijk voor Optimo. In 33 gemeenten zal vanaf 2022 1 ophaalwagen alle afvalzakken tegelijk ophalen. Zo kunnen we maximaal recycleren.”

Nieuwe zakken van dezelfde afvalsoort
Inwoners kunnen vanaf 1 december met hun onaangebroken rollen (met de Limburg.net-wikkel errond) terecht op de recyclageparken van Limburg.net en enkele andere locaties. Een overzicht van alle locaties en praktische info is vanaf eind november te vinden op www.limburg.net.

Een overzicht van de in te ruilen zakken:
Afvalsoort Niet geldig vanaf 01/01/2022 Ingeruild voor Gebruikt in Pmd Blauwe zak met zwart treklint Nieuwe blauwe zak met wit treklint Elke gemeente in Limburg en Diest
Huisvuil Bordeaux zak (klein en groot) Grijze zak (klein en groot) Elke gemeente in Limburg en Diest, behalve Bocholt, Kinrooi, Oudsbergen, As, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken, Bilzen.
Tuinafval Witte (composteerbare) zak Groene plastic zak Zonhoven, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Halen, Herk-de-Stad, Ham, Tessenderlo, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Pelt, Peer, Diest, Hamont-Achel, Beringen en Lummen. Zachte plastics Gele zak Nieuwe blauwe zak met wit treklint (Sinds april 2021 mogen zachte plastics bij pmd) Genk en Lommel Keukenafval Doorzichtige zak Gele zak Lommel en Voeren

Wissels tussen afvalsoorten zijn niet mogelijk. Huisvuilzakken kunnen wel van formaat geruild worden, bijv. 2 rollen kleine zakken voor 1 rol grote zakken of omgekeerd. Losse oude zakken kunnen niet ingeruild worden, maar mogen wel aangeboden worden tot en met 31 december 2021.

Meeste gezinnen hebben geen oude zakken meer
Limburg.net heeft de wissel van de afvalzakken steeds ruim op voorhand gecommuniceerd, zodat ieder gezin de kans had om haar voorraad oude zakken op te gebruiken vooraleer ze nieuwe zakken kocht. Het merendeel van de gezinnen zal daarin ook slagen. Ook in de winkels zijn de voorraden tijdig teruggeroepen en vervangen.

“Toch zullen er nog gezinnen zijn die nog volledige rollen oude zakken hebben”, aldus Wouters. “Om hun tegemoet te komen, zullen we deze uitzonderlijk inruilen voor nieuwe zakken. Zo kan iedereen 2022 starten met een propere afvallei.”