maandag 9 augustus 2021

DTM weekend overzicht.


Het DTM weekend zit er weer op voor dit jaar. Wie zich aan een spektakel strijd had verwacht bleef volgens mijn gevoelens een beetje op zijn honger zitten. Alhoewel de DTM organisatie er alles aan gedaan had om de races zo hoogstaand mogelijk aan te bieden door het aanbrengen van de Mercedes AMG, Ferrari en de Lamborghini’s McLaren was het niet echt een geslaagde formule. Met slechts 20 wagens aan de start op zaterdag en zondag mocht op zaterdag in race 1 de Zuid Afrikaan Kelvin Van Der Linden de beker in de lucht steken op het hoogste schavotje. Tweede werd teamgenoot Mike Rockenfeller beide rijders in de Audi van het ABT Sportsline team en derde werd Alex Albon in eeen Ferrari. België mag met trots opkijken naar de 19 jarige Belg Esteban  Muth. Zijn eerste seizoen in het DTM geweld en hij bracht het er goed vanaf in zijnT3 Lamborghini. Hij toonde zelfs dat inhalen op circuit Zolder niet onmogelijk is en werd afgevlagd als zesde. Mooie opsteker voor de jonge Belg.

In de voormiddag werden er ook een aantal neven kwalificaties en in de namiddag de eerste races gereden. Zo kregen de toeschouwers de Tourenwagen Legenden te zien. Dit zijn de voorlopers van het DTM wat het nu is. Verbluffend hoe snel deze wagens nog over het asfalt van het circuit rijden. Grote uitblinker van het weekend was de Mercedes rijder Ludig Klaus. In de Porches Carrera Cup werd er gestreden voor de punten in dit kampioenschap. Dylan Derdaele moest dit weekend tevreden zijn met op zaterdag een derde en op zondag een tweede plaats. In de Lotus Cup Europe werd Vizin Tamas de grote overwinnaar. Met op vrijdag al een aantal eerste plaatsen de snelste tijden in de vrije trainingen en op zaterdag een tweede plaats. De uitslag van de tweede race is niet gekend. Wel is zo dat er tijdens de verkenningsronde in de tweede race van de Lotus Cup een onweer los barstte boven het circuit van Zolder. Als de wagens stonden op het gekende slicks schoeisel en moesten allemaal naar binnen om regenbanden te gaan halen. De wedstrijd werd even op onhold gezet tot de zondvloed voorbij was.

Dan was er nog de BMW M2 Cup. Dit was volgens mij de mooiste race van het weekend. Er werd gestreden op het scherpst van de snee en de curbstones werden aangevallen dat het en lieve lust was. In de eerste race was Fabian Kreim de snelste voor Rodrigo Almeida en Salman Owega. Op zondag in de 2de race was het de Duitser Louis Henkefend die de race won voor de Zwitser Davit Kajajia en de derde plaats was voor de Duitser Theo Oeverhaus.

Op zondagvoormiddag werd de eerste kwalificatie van DTM afgewerkt. De Spanjaard Daniel Juncadella met zijn Mercedes AMG was 35 duizendste van een seconde snelle dan de Zwitser Nico Müller in de Audi. Derde was de Duitser Mike Rockenfeller eveneens in een Audi. Dus de Juncadelle mocht vanop de pole vertrekken in de namiddag race. Na de verkenningsronde wordt het hele veld losgelaten en stond er geen maat op de BMW rijder Marco Wittmann. Hij eindigde voor de Mercedes Amg van Maximilian Götz en de Ferrari van Liam Lawson. 

Onze landgenoot Esteban Muth eindigde op een zeer verdienstelijke negende plaats. In de stand van het drivers kampioenschap leidt Kelvin Van Der Linde met 101 punten. Hij heeft 21 punten voorsprong op Liam Lawson en 29 punten meer dan de derde in de stand Maximilian Götz. Onze landgenoot Esteban Muth vinden we terug op een 12 plaats. Zo zit dit DTM kampioenschap erop en kijken we er al naar uit naar volgend jaar. Hopelijk mogen de toeschouwers dan ook weer present zijn want zonder hun is er zeer weinig sfeer te beleven. Met veel dank aan Joseph Bams voor verslaggeving en de foto's