donderdag 10 juni 2021

DON BOSCO MAAKT EEN FUNCTIETOETSEN VOOR MFC 't TRAPKE


De 7 leerlingen van 4IW van het Don Bosco Technisch Instituut in Helchteren maakten één functietoetsen voor de kinderen en jongeren van MFC ’t Trapke. Kinderen en jongeren met een beperking zullen dankzij dit ontwerp zelf een mixer kunnen aanzetten, een lampje aandoen, muziek aan- of uitzetten…
Foto's met veel dank aan Frederique Jamart 

De meeste mensen kennen de functietoetsen vooral als de toetsen van het toetsenbord die ervoor zorgen dat je snel toegang krijgt tot bepaalde functies. Peter Thijs van Don Bosco: “De één functietoetsen die tijdens het vak “Engineering” ontworpen werden, zijn hiermee te vergelijken maar toch zijn ze ook anders. Ze zorgen telkens voor één functie, zoals de naam al doet vermoeden. Met behulp van 3D-printers, elektronica en software, maakten de leerlingen de toetsen multifunctioneel. Er werd ook gebruik gemaakt van Arduino, een computerplatform voor iedereen die geïnteresseerd is in het maken en ontwerpen van slimme en creatieve objecten.” Annelien Nouwen, zorgondersteuner in ’t Trapke: “Dankzij de aangepaste toetsen zullen de kinderen samen met de logopediste of de ergotherapeute verschillende methodes kunnen uitproberen om zelf een radio aan te zetten, een mixer te bedienen… Zo krijgen ze meer vat op hun omgeving en een beter inzicht in actie en reactie. We zijn de school en de leerlingen dankbaar want dit is een grote meerwaarde voor ’t Trapke!”

MFC ’t Trapke, onderdeel van dienstencentrum ’t Weyerke, is een schoolvervangende dagopvang voor kinderen van 0 tot 21 jaar met een ernstig meervoudige beperking en/of autisme. Aanvullend op de zorg die thuis geboden wordt, biedt ’t Trapke therapieën en activiteiten die de ontwikkeling stimuleren en bestaande vaardigheden onderhouden.

Het Don Bosco Technisch Instituut in Helchteren is voortdurend op zoek naar projecten waarmee ze een verschil kunnen maken in de zorg, in de toekomst gaan ze nog andere projecten realiseren voor ’t Weyerke. Hier groeien Helden!