maandag 5 april 2021

Weerbericht door Ruben Weytjens


Inval van koude luchtmassa's met eerst regen,
later kans op smeltende sneeuw en korrelhagel
In de loop van maandag trekt er tijdens het eerste deel van de voormiddag een koude regenzone over Limburg. Mogelijk zal de neerslag na een poosje ook natte sneeuw kunnen bevatten. Na de passage van de neerslagzone kunnen er nog meerdere losse buien over de provincie trekken. En dat kunnen best stevige buien worden doordat de bovenlucht fors afkoelt tot liefst -40°C op 5 kilometer hoogte. (In het weekend is dat -15°C)
Daarbij is er kans op sneeuw of korrelhagel en zelfs enkele lokale donderslagen. De kans dat het wit wordt vanwege sneeuwvlokken is uitgesloten vanwege de hoge bodemtemperaturen. Maar een felle hagelbui kan lokaal wél een wit spoor achterlaten omdat de korreltjes uiteraard minder snel wegsmelten dan vlokken.

Het wordt een zeer frisse dag met maxima in de buurt van 5°C. Tijdens buien zal de temperatuur nog meerdere graden inleveren.

In de Ardennen valt de neerslag als sneeuw. Ook daar is de bodem niet bevroren waardoor een deel van onderuit dus zal wegsmelten. Tijdens de nacht naar dinsdag gaat het wél vriezen en vanaf dan zal het sneeuwlaagje uiteraard wél standhouden.
Mochten er in Limburg tijdens de nacht naar dinsdag nog buien vallen dan is ook bij ons een tijdelijk sneeuwlaagje in de vroege ochtend niet ondenkbaar. In de loop van de ochtend zal dit snel wegdooien.
WEERBERICHT voor de volgende dagen  http://www.rubenweytjens.be/home