zondag 18 april 2021

Het is bijna weer race-tijd voor het Vlaams en Open Vlaams Kampioenschap


De lente is begonnen, het motorseizoen ook en dat betekent dat het raceseizoen er ook aankomt!
De Van Zon Sprint Series en Short Endurance zijn ook in 2021 een Vlaams Kampioenschap dat door Motorsport School Zolder wordt georganiseerd en dat sinds vorig jaar ook wordt ondersteund door Motorsport Vlaanderen.

Met het Vlaams en Open Vlaams Kampioenschap dus net voor de deur, is er een betere manier om het raceseizoen af te trappen dan terug te blikken op de pre-season met onze 2020 kampioenen?
Het is geen geheim dat de winterstop altijd erg lang is voor de piloten, hun team en de liefhebbers, maar deze keer had de winter nog een extra ingrediënt dat het wachten nog wat langer maakte. Zoals Yan Ancia, 2020 Superbike BK & Open Vlaams Kampioen, het stelt “in het bijzonder deze winter omdat 2020 maar een kort seizoen was en ik in het voorjaar van dit jaar niet naar het buitenland ben kunnen gaan voor een voorjaarstraining.” Hoe dan ook, niet alles was wintergrijs, er is ook een halfgevuld glas als we het willen bekijken. “Dit jaar was de winterstop iets langer dan anders. Normaal begin ik het seizoen in maart in het buitenland. Nu de racekalender opgeschoven is, kan ik me echter ook prima hier in Belgie voorbereiden.” verklaarde Nicky de Wit, 2020 Superbike Endurance Open Vlaams Kampioen.

Voor sommige piloten is de winter een belangrijke tijd om sponsors te zoeken en het geld bijeen te krijgen dat nodig is om het volledige seizoen te kunnen racen. Dit is inderdaad een zoektocht die nooit stopt, dus “hey sponsors, onze kampioenen wachten nog steeds om van jullie te horen!” :)

Buiten en tijdens het motorseizoen blijven onze kampioenen bezig met het onderhouden en verbeteren van hun fysieke conditie. “Ik ben een fervent mountainbiker.” zei Yan Ancia, “Dit samen met stabiliteitstraining houdt me fit.” Daarvoor is de winter ook een belangrijk moment voor hen om zich voor te bereiden en hun conditie op peil te houden voor een komend seizoen dat hen bij elke wedstrijd fysiek zal uitdagen. “De laatste jaren liet ik mijn motor achter in de "DDB Racing" garage in Spanje (Tabernas) en kon ik genieten van het rijden in mooie weersomstandigheden, op fantastische circuits zoals Almería, Andalucía, Cartagena en Aragón. Deze winter moest ik thuisblijven vanwege de Corona-maatregelen.” verklaarde Sonja Dupont, 2020 Supersport Sprint & Endurance Vlaams Kampioen, “Dus moest ik andere manieren vinden om fit te blijven: ik heb veel gemountainbiked en ben ook begonnen met hardlopen, aangezien de gym nog altijd gesloten is.”. En Sonja was niet de enige, iedereen moest zich aan deze nieuwe context aanpassen om te kunnen blijven trainen “Ik miste deze corona-winter sport, zwemmen en sauna, en ook veel trainen met mijn vrienden. Het was dus helemaal geen gemakkelijke winter dit jaar. Gelukkig kon ik veel MTB doen.” zei Saskia Schulenburg, 2020 Supersport Endurance Vlaams Kampioen.
Voor anderen is motorrijden de favoriete manier om fit te blijven, zelfs in de winter “Gesport heb ik niet, buiten wat de hooligan uithangen op de weg met de supermoto samen met mijn makker en mechanieker Marino, en dat heb ik wel gemerkt de eerste training.” Zei Carlo Briers, 2020 Superbike Vlaams Kampioen. “Maar gelukkig zitten we nu veel in Zolder om het niveau terug wat op te krikken.”
Pre-season is soms ook een belangrijk moment om medische procedures in te plannen voor onze piloten. “Na de laatste wedstrijd heb ik een operatie ondergaan om mijn kniebanden weer te laten “repareren”. Normaal begin ik dan het voorseizoen met wat krachttraining en cardio in de vorm van mountainbiken. Dit voorseizoen zat dat er dus niet in. Maanden revalideren met fysiotherapie en alles wat er bij het herstel komt kijken. Op dit moment ben ik weer aardig op weg en heb ik zelfs al trainingen gedraaid in Valencia en Aragon. Dat was dan ook de enige voorbereiding op het nieuwe seizoen op de fysio na.” zei Wally Jacobs, 2020 Superbike Endurance Vlaams Kampioen. Voor Hans de Hauwere, 2020 Supersport Endurance Open Vlaams Kampioen, was dit ook zo. Volgens de Veidec Racing team: “Ons piloot Hans heeft deze winter ook een operatie ondergaan aan zijn hand. Hierdoor heeft hij zich niet optimaal kunnen voorbereiden. Hopelijk herstelt dit allemaal wel snel.”
Voor een van onze kampioenen was deze winter een meer dan bijzonder voorseizoen, naast de training en de voorbereiding op 2021. Zijn familie is nu groter geworden! Proficiat aan Gian Mertens, 2020 Supersport Open Vlaams Kampioen en welkom Kamiel Mertens!

“We hebben deze winter fel aan mijn conditie gewerkt. Ik voel me dan ook helemaal klaar om het nieuwe seizoen aan te vallen” verklaarde Gerd Maris, 2020 Superbike Endurance Vlaams Kampioen. En Gerd is niet de enige! Dankzij al hun trainingen tijdens de winter, de warmere dagen die eraan komen en de mooie kalenders, kijken ze allemaal uit naar het seizoen dat gaat beginnen! En op wat voor een manier!! “Mijn doel blijft altijd winnen. Maakt niet uit in welk kampioenschap.” zei Yan Ancia “Ik zal altijd proberen te strijden voor de best mogelijke uitslag. Ik doe in 2021 mee in het Belgisch/BeNeLux kampioenschap superbike en in het Vlaams/VZSS kampioenschap superbike.”
Sommigen zoals hij zullen in dezelfde categorie strijden om hun titel te verdedigen, zoals het Veidec Racing team, 2020 Supersport Endurance Open Vlaams Kampioenen en het CPF-ladies team, ons eerste Belgische vrouwelijke kampioenenteam, dat zowel gekroond werd in 2020 als Supersport Sprint & Endurance Vlaams Kampioen! Er zijn ook enkele teamwijzigingen voor 2021, zoals het geval is voor Gerd Maris die ons volgende wist te vertellen: Dit seizoen zal ik samen met Ives Aerts een team vormen voor de short endurance races op Zolder, waar we opnieuw gaan vechten voor de titel bij de Open Vlaams klasse. Dit onder de naam High voltage racing team. We zullen ook de 4u van zolder rijden, de 501 Assen, de 3u Assen en de 4u Assen.”

Anderen blijven in dezelfde categorie, maar voegen een extra categorie/motor toe. Zoals Nicky de Wit, die “een dubbelprogramma zal afwerken met 2 verschillende motoren: Namelijk mijn huidige Kawasaki zx10r Superbike en een Kawasaki ER6 Supertwin. Dit om mezelf uit te dagen om progressie te maken, en eveneens als bedanking voor mijn trouwe sponsors wil ik hen maximale bekendheid geven in Belgie en uitkomen in verschillende klasses! Dat zullen het BK Superbike /Supertwin, het BK Endurance voor het Bike Parts Interbike racing team en Open vlaams kampioenschap Superbike zijn”

Carlo Briers gaat ook voor dezelfde uitdaging: 2 verschillende motoren in 2 diverse categorieën. “Deze winter heb ik ook een oud GSXR 600tje opgemaakt om dit seizoen te kunnen spelen. Ik had wel zin in een nieuwe uitdaging en ik ga proberen daar een beetje competitief mee te zijn. Het was leuk om vorig jaar Vlaams kampioen te zijn, maar dit seizoen in de Supercup ga ik nog heel veel moeten leren. Ik zie vooral uit naar de short Endurances met mijn teammaat Patje en op de BMW.”
Gian Mertens gaat in 2021 voor een volledige stap omhoog: “ja dat wel, voor 2021 gaan we het Europees Classic Endurance kampioenschap rijden met als doel kampioen hierin te worden en 1 of meerdere wedstrijden in het CEV moto2 kampioenschap. Daartussen komen er zeker van Zon Sprint races met de Moto2.”: Maar **aandacht aan alle motoracers**: één van onze kampioenen is nog op zoek naar zijn +1 om zijn titel te verdedigen en de casting is nog open! We hebben het over Wally Jacobs die ons dit vertelde: “Waar ik naar uitkijk is vooral de endurance. Echter de verdediging van de titel in de endurance is iets lastiger. Daar ik dit jaar nog geen teamgenoot heb (dus alle hulp is welkom!!!!) : wie wil er nu niet met de kersverse kampioen rijden om hopelijk opnieuw de titel in de wacht te slepen?” Verder zal hij ook deelnemen aan de sprint races en het IDC in Nederland.
Net als zij allemaal, kijken ook wij uit naar de races die weer beginnen. Die dagen vol met adrenaline, plezier en fun met vrienden voor, tijdens en na de races! Gelukkig, het wachten is bijna voorbij!

Wil je meer weten over hoe al onze kampioenen van 2020 het zullen doen in 2021? Nou, wat ga jij doen aanstaande donderdag 22 april? Want als je nog geen plannen hebt, hebben wij een plan voor jou! Het zal de dag zijn van de eerste Short Endurance race in Zolder en het lijkt erop dat zelfs het lenteweer er deel van uit wil maken! Aarzel niet om online een kijkje te nemen op de volledige kalender voor meer informatie over de races!
Redactie: Nora Berecoechea met dank aan het artikel en de foto's
Foto's met dank aan www.actiefoto.eu  en www.ring-race-pixx.com/