zondag 21 maart 2021

Wandelend Paal nog in Eversel toto 06 april

Wandelingen in Coronatijd : de Wandelend Paal "CoronaRingen" !!
Vanaf zondag 14 maart tot en met dinsdag 6 april : CoronaRingen deel 12 : 41ste Sint Baafstocht : afgepijlde wandelingen met start in 3550 Heusden-Zolder, Parochiecentrum Sint Baaf, Padbroekweg 2, Eversel. Vanaf zondag 14 maart tot en met dinsdag 6 april (tot net ná het Paasweekend dus) kan je starten aan het Sint Baafs Parochiecentrum van Eversel, aan de Padbroekweg 2 (3550 Heusden-Zolder). De pancarte met de wandelmogelijkheden vind je bij de ingang van het Sint Baafscentrum, aan de kant van de Padbroekweg.

6 km : Gevarieerd parcours, met onderweg al een flinke portie onverharde wegels en paden. Je gaat vanuit Eversel in de richting van het Albertkanaal en vervolgens langs weiden en velden naar het gehucht Ubbersel, waar je naar de Mangelbeekvallei wandelt. Tussen weiden en veldenen met nog een ommetje door de Everelse bossen kom je weer aan de kerk uit. Deze lus van 6 km ligt los van alle andere afstanden.

10 en 12 km : Door de bossen van Van Soest en langs de vallei van de Halbeek ga je naar de Schaapsweg in Heusden. Onderweg mag je genieten van heel wat dennengroen. Even stap je nu langs de rand van Heusden-Centrum, klim je tot de Sint Janskapel en mag je door de bossen van de Bouworde naar de bossen van Van Soest om zo weer aan het Sint Baafscentrum uit te komen.

16 en 20 km : De 16 km maakt in Heusden een lus van 5,4 km door de bossen en velden van de Beringerheide om zo terug richting Schaapsweg te trekken. Deze lus bevat heel wat onverharde wegen en paden, waarop het aangenaam wandelen is, midden de ontluikende natuur. De lus voor de 20 km wordt verlengd tot 8,2 km, met nog meer smalle paden in het groen.

25 km : Aan de Schaapsweg mag je richting Cité van Heusden, om dan af te buigen naar Zolder, waarbij je het natuurgebied De Stukken door trekt. In De Stukken, een moerassig gebied dat verzakt is door de mijnbouw en zo onder water is komen te staan, kan je in de ondiepe poelen zoeken naar de slierten met paddeneitjes ! Verder gaat het richting Beekbeemden, om dan langs de Mangelbeek het centrum van Zolder binnen te wandelen. In Zolder rust je even uit op de trappen van de Sint-Vincentiuskerk, een uniek voorbeeld van een hallenkerk. We laten het centrum van Zolder achter ons en doorkruisen het natuurgebied van de Mangelbeekvallei, een moerassig geheel, dat deels in een mijnverzakkingszone ligt. De aanwezigheid van prachtige waterplassen, open moeras, elzenbroekbossen en venig berkenbos wijst op de waterrijkdom van het gebied. Na een laatste passage aan de Schaapsweg gaat het samen met de 10/12 km weer naar Eversel.

31 en 39 km : Ever-Green Nature Walk
Wie dat wil kan de tocht in drie stukken van ongeveer 12 km opsplitsen :

Deel 1 : het parcours van 10 of 12 km, met vertrek in Eversel (Sint Baaf) 
Deel 2 : combinatie van parcours van 6 km (start Sint Baaf) met lus 8 km (parcours van de 20, 31 en 39 km)
              met vertrek aan frituur Stefan en Ann, Schaapsweg 79, 3550 Heusden-Zolder 
Deel 3 : vertrek aan frituur Stefan en Ann, Schaapsweg 79, 3550 Heusden-Zolder : volg het parcours van
              de 25, 31 en 39 km, richting Zolder en terug. Deze lus is zo’n 13 km lang