maandag 1 maart 2021

Vaccineren in het vaccinatiecentrum Watt 17.

Vanmiddag tussen 12 en 16 uur werd er gevaccineerd in het vaccinatiecentrum van Watt 17 in Zolder. Zoals jullie weten werd het gebouw geschikt gevonden om ingericht te worden als vaccinatiecentrum voor de gemeente Heusden-Zolder en Lummen. Hoe het vaccineren gebeurd zullen we proberen uit te leggen.

We spreken af met Jan Vanvelk, centrummanager van de gemeente Heusden-Zolder voor het vaccinatiecentrum in Watt 17

De eerste vraag die ik hem stel is hoe snel er kan gevaccineerd worden. “ De snelheid waarmee we kunnen vaccineren hangt af van het aantal dosissen die we ter beschikking krijgen. De ene week zullen er dat meer zijn dan de andere week. Als ik je zeg dat het voor de week van 15 maart een probleem is, dan weten we nog niet of we vaccinatie dosissen krijgen. We kunnen de mensen pas verwittigen als we zeker zijn dat we de bestelling binnen krijgen”. Hoe worden de mensen dan verwittigd? “ De uitnodigingen worden gedaan via e-mail, een bijzonder complex gedoe” voegt Jan er aan toe. “Niet iedereen komt opdagen die uitgenodigd is en dat is bijzonder jammer”. Waaraan ligt het dan dat deze mensen niet komen opdagen? “Ach zegt Jan, “e-mails kunnen in de spambox terecht komen of e-mails komen terug omdat ze niet kloppen” Jullie vaccineren nu de mensen van de zorg en later de prioritaire beroepen. Hou je je hart niet vast als we naar de hogere leeftijden gaan om te vaccineren!! “Jawel” zegt Jan “ maar tegen die tijd is er een helpdesk waar ze terecht kunnen met vragen”. Met welke dosis

worden de mensen nu gevaccineerd? “ Met het AstraZeneca vaccin” Dus dat betekent dat deze groep van mensen binnen een paar weken weer moeten terug komen voor hun 2de prik. “Inderdaad” zegt Jan “ de mensen die nu worden inge├źnt krijgen onmiddellijk hun afspraak mee voor de 2de prik, zodoende kunnen zij al alles regelen op voorhand.

Na ons gesprek met Jan Vanvelk krijgen we de toelating om iemand te fotograferen en te interviewen.

We vinden Suzy Heyligen bereid om het vaccin toe te dienen aan Daan Tullen. We mogen Daan fotograferen als hij zijn prik krijgt. Het toedienen van het vaccin is op luttele seconden gebeurd. Geen rare gezichten bij Daan maar opgelucht dat hij het vaccin gekregen heeft. Daan is namelijk verbonden aan de Katholieke universiteit van Leuven waar hij werkt in het testcentrum en dus een voorkeur behandeling geniet. Daan is opgelucht en als ik hem vraag waarom hij zich laat vaccineren is zijn antwoord klaar en duidelijk. Ik wil voorkomen dat ik ziek wordt en dat ik mijn grootouders terug kan bezoeken. In de eerste lockdown heeft hij te maken gekregen met het coronavirus. “ Ik wil ook de mensen verwittigen dat ze meer vertrouwen moeten schenken aan onze overheid. Heb je nog een speciale boodschap mee te geven Daan? “Jazeker” zegt hij “ ik wil iedereen aanmoedigen om voor het inenten te kiezen, pas dan krijgen we alles onder controle”.

Wanneer we naar buiten wandelen is er een groep van studenten die eveneens als Daan aan de K.U Leuven studeren en werken in het testcentrum. Jakob, Hanne, Kaat, Joris en Hanna hebben even er voor hun prik gehad.
Hebben jullie iets gevoeld van de prik?
“Nee” klinkt het volmondig en in koor” niks van gevoeld en we kunnen iedereen maar aanraden om het zelfde te doen”.
Is dat jullie boodschap die jullie meegeven. 
“Zeker en vast, want pas dan kunnen we ons weer vrij voelen”.
Het vijftal wil maar al te graag op de foto en met opgestoken duim om maar mee te geven hoe tevreden ze zijn over de vaccinatie. Met veel dank aan Joseph Bams voor dit interview en de foto's