woensdag 31 maart 2021

De lente brengt de start van het berkenstuifmeelseizoen met zich mee

Volg de aanwezigheid van het stuifmeel in België. Na het pollenseizoen van de els en de hazelaar, zijn de afgelopen dagen de stuifmeelconcentraties van de berk in de lucht toegenomen. Mensen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van deze boom, lopen het risico om allergische symptomen te ontwikkelen.

Verhoging van de stuifmeelconcentraties in de lucht Op woensdag 24 maart startte het berkenstuifmeelseizoen. Hoe intens dit seizoen zal zijn, is moeilijk te voorspellen omdat de pollenconcentraties sterk afhankelijk zijn van de zeer wisselende pollenproductie van deze bomen. Daarnaast moeten we de meteorologische omstandigheden afwachten tijdens de ontwikkeling van de bloemen en tijdens de verspreiding van de pollen in de lucht. Heet weer met veel wind bevordert de verspreiding van stuifmeel in de lucht.

“In Brussel nemen de concentraties van deze allergieverwekkende stuifmeelsoort toe, met respectievelijk 53, 3 en 26 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 maart. De weersvoorspellingen kondigen optimale weersomstandigheden aan voor de verspreiding van het stuifmeel in de lucht, wat tot relatief hoge concentraties zou kunnen leiden. Als gevolg daarvan zal ook het risico op allergieën toenemen. Boven de drempelwaarde van 80 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht hebben de meeste mensen met een allergie waarschijnlijk last van symptomen”, legt Ann Packeu uit, wetenschappelijk medewerker van de afdeling Mycologie & Aerobiologie van Sciensano.
Met veel dank aan SCIENSANO klik hier en je kan het hele verhaal van Sciensano nalezen.
Met dank aan Lambert Reynders voor deze foto