maandag 22 februari 2021

Vaccinatiecentrum Watt17 startklaar


Watt17 is er klaar voor!
De historische evenementenlocatie zal vanaf maart dienstdoen als vaccinatiecentrum voor de inwoners van Heusden-Zolder en Lummen. Deze week worden de eerste vaccinaties al toegediend aan een honderdtal zorgverleners. In totaal worden in Watt17 39.708 mensen verwacht voor hun vaccinatie. In de Eerstelijnszone MidWestLim komen er twee vaccinatiecentra. In Heusden-Zolder is gekozen voor Watt17, waar de inwoners van Heusden-Zolder en Lummen terechtkunnen voor hun vaccinatie. Het tweede centrum komt er in de Expohallen van Houthalen-Helchteren. Burgemeester van Heusden-Zolder, Mario Borremans: “Watt17 is een zeer geschikte locatie: het is goed bereikbaar, er is ruime parkeergelegenheid en alle faciliteiten zijn aanwezig om het vaccinatiecentrum optimaal in te richten. Dankzij een doorgedreven samenwerking tussen Lummen en Heusden-Zolder verliep die inrichting dan ook zeer vlot. We zetten ons motto #heusdenzolder&lummenvaccineren duidelijk kracht bij.”

Dry run
Tijdens de dry run werd het parcours afgelegd zoals dat zal gebeuren door de bezoekers. Luc Wouters, burgemeester van Lummen: “Bij het inrichten van een vaccinatiecentrum komt heel wat kijken. De dry run bracht nog enkele werkpuntjes aan het licht die intussen werden verholpen. Deze week ontvangen we een honderdtal zorgverleners voor hun eerste vaccinatie. Daarna zijn we klaar om 39.708 inwoners van Lummen en Heusden-Zolder te ontvangen.” 200 vrijwilligers

Voor het bemannen van het vaccinatiecentrum wordt onder andere een beroep gedaan op vrijwilligers. Tot nu toe boden ongeveer 200 vrijwilligers zich spontaan aan, om de handen uit de mouwen te steken, zowel voor medische als logistieke hulp. Volgens burgemeester Wouters geen overbodige luxe: “Eens we van start gaan met het vaccineren, zijn we vertrokken voor een lange periode. Het is daarom belangrijk dat we kunnen rekenen op voldoende mensen om te helpen.”

“Maar ook bij de aankleding van het vaccinatiecentrum krijgen we extra hulp. Zo zorgt onze Academie Beeldende Kunsten bijvoorbeeld voor een aangename wachtruimte met werken van zowel kinderen als volwassenen. Op die manier worden we het eerste vaccinatiecentrum met een vleugje cultuur,” besluit burgemeester Borremans. Registreren als vrijwilliger kan nog steeds via de websites van beide lokale besturen.
Met dank aan de gemeente H|Z voor deze tekst en Joseph Bams voor de foto's