woensdag 6 januari 2021

SFZ => Praktische proeven voor dokters in opleiding, onze dokters van de toekomstBijna zoals in het scenario voor Pukkelpopkaarten, waren binnen de twee uur de 80 beschikbare plaatsen volzet, gevolgd door een wachtlijst van nog eens 30 studenten.
De interesse om de gevreesde stationsproef te kunnen oefenen, kreeg onverwacht grote reactie bij de studenten geneeskunde. Het gaat hier om het praktisch eindexamen voor de zesdejaarstudenten van de faculteit Geneeskunde aan de KU Leuven
Door de corona-perikelen werden de studenten geneeskunde in de meest moeilijke werkomstandigheden ondergedompeld. Ook SFZ kon vanaf de eerste golf rekenen op de bijzonder enthousiaste inzet van studenten geneeskunde. Anderzijds legde de pandemie ook op sommige momenten een hypotheek op hun opleidingskansen. Zo konden buitenlandse stages onverwacht niet doorgaan en werden de maandelijkse bijscholingsavonden op één na allemaal afgelast.

Onze topdokters van de toekomst

Uit respect voor hun gedreven inzet, staken stagemeesters de koppen bij elkaar om samen met collega's 'deze dokters van de toekomst' voor te bereiden op hun examen. Ze hebben immers tijdens de strijd tegen corona laten zien dat ze naast hun professionele inzet en kennis ook belangrijke communicatieve en empatische competenties willen ontwikkelen voor de patiënten, families en collega's.

Gevreesde stationsproef

Ter compensatie bieden specialisten hen de kans om dit praktisch examen te oefenen in een simulatie van de stationsproef. Elk jaar leggen immers 500 studenten geneeskunde een reeks praktische tests af binnen een tijdslimiet voor een gestandaardiseerde, objectieve en gevalideerde meting van hun kennis en vaardigheden. Het is een intensieve proef die voor de meeste studenten veel stress meebrengt. De tijdsdruk bootst de realiteit van de klinische praktijk na. Dat is nodig omdat een arts onder tijdsdruk een goede kijk moet krijgen op het probleem waarmee de patiënt kampt.

Praktijkexamen

Ook bij deze stationsproef, die doorgaat in het Sint-Franciscusziekenhuis, doorlopen de studenten een carrousel van opdrachten. Dertig artsen van verschillende disciplines uit het ziekenhuis stellen zich vrijwillig ter beschikking als observator of simulatiepatiënt om de 10 'stations' coronaproof te bemannen. Bij 'elk station' krijgen de studenten een 6-tal minuten de tijd voor de interactie met een simulatiepatiënt of voor een technische oefening. Het is dus een race tegen de klok en voor onze toekomstige jonge collega's een flink stresserende aangelegenheid.

Het stagebureau van de KU Leuven ontvangt het project met open armen.
Alle leerkansen die in dit moeilijke jaar gecreëerd kunnen worden op een veilige manier moeten benut worden.

 Professor Dubois, die het volledige stagegebeuren aan de KU Leuven coördineert, komt zelf meedoen op woensdag en zal voor een station neurologie instaan.
Er zijn dus 2 data voorzien: woensdag 6 en
                                          donderdag 7 januari 2021,
                                          telkens van18u00 tot 22u00
 De opstelling wordt coronaproof georganiseerd
 Kurt Dilen Wim Bouckaert Stagemeester- voorzitter Cremec Limburg Stagemeester
Veel dank aan Diane Mombers (SFZ) voor deze info en foto's