dinsdag 17 november 2020

Van voetschraper tot miniatuurnisjes door Elke Lemmens  Je moet het maar bedenken om van voetschrapers aan de Antwerpse huizen om te bouwen tot miniatuurwerkjes in deze nissen waar vroeger  die schapers waren ondergebracht. Voetschrapers kwamen in Antwerpen destijds voor aan de nieuw gebouwde huizen om voordat je binnen de woning betrad eerste uw schoenen afschraapte zodat het vuil van op de weg niet meegenomen werd binnenhuis. Dat was  in die jaren een trend om dit aan je huis te hebben

In een kort gesprek dat we hadden met Elke Lemmens vertelde ze me dat het een project is met een subsidie voor 50 schrapers te installeren. Er zijn op dit moment al 11 miniatuurtjes klaar maar er is nog een hele weg te gaan. Zo blijven deze miniaturen  op de plaatsen waar ik ze installeer en ze zijn beschermd met plexi. FOREVER te bezichtigen.

De miniatuurtjes worden gemaakt in de Maakfabriek te Hoboken waar Elke enkele vierkante meters in huur heeft en daar worden ook de machines en andere door al de creatievelingen in gebruik genomen. Elke bewoner waar zo nisje word gemaakt doet zijn  verhaal aan Elke, en nadien gaat Elke over tot het maken wat de bewoners vertelde in hun verhaal. Elke was van jongs af aan verzot op het maken van ""KIJKDOZEN"" en zie nu word die lijn door getrokken. En Guy Bastijns maakte voor Elke een kar die achter haar fiets is aangebracht en zo doorkruist Elke Sint Andries in Antwerpen en heeft ze steeds al haar materiaal in haar buurt.

De bedoeling is ook dat er een wandelkaart word opgemaakt (door corona heeft dit project vertraging opgelopen) maar tegen het voorjaar zou alles in orde moeten zijn .hoopt Elke. Dus eerst Sint Andries, dan zal de buurt Brederodestraat & Schipperskwartier en de Academiebuurt aan de beurt zijn. Volgend jaar staat het Kiel op het programma en laat ons hopen dat er nog buurten volgen. 

Elke haalde er al de buitenlandse pers mee zoals The Washington Post en The New Indian Ekspress, maar ook  mag Elke in ons land de krantenkoppen halen en VRTNews