vrijdag 13 november 2020

""Om terug te zien uit Heusden-Zolder "".

 Begin jaren 1900 werd de koolmijnen opgericht en deze industrie had zeer veel voorbereidende werken in het vooruitzicht. Het moeilijkste was toch de 2 schachten af te diepen en men wist eigenlijk niet wat hun juist te wachten stond. Begin jaren dertig werd dan ook de eerste steenkool bovengehaald en dit na jarenlange arbeid. Ook op deze foto staat Jozef Daniels die er al van de beginjaren actief was. Met veel dank aan Lut Daniels

Op de foto zie je hoe de kompels in die tijd met een ton naar onder werden gebracht, ik weet zelfs nog dat wij de schacht in Houthalen aan het afdiepen waren en dat gebeurde toen eigenlijk net hetzelfde. De ton met de kompels werd omhoog getrokken, de vloer opende zich en dan zag je een klein lichtje als je naar beneden keek. De Ton werd stilletjes naar onder gelaten en dan werd de vloer terug gesloten terwijl de ton aan toch een redelijke hoge snelheid de schacht  introk. Het was adembenemend .;.
Als de kompels onder waren werd er een 2 ton bij geplaatst en als de gevulde ton (met stenen) naar boven werd gebracht kwam de andere ton naar onder om terug te vullen.