donderdag 19 november 2020

#IkKnalZonderVuurwerk

Deze bewustmakingscampagne is een initiatief van Netwerk Brandweer
 - alle Vlaamse hulpverleningszones
 – met de steun van Brandweervereniging Vlaanderen,
‘Onze Rob’ en zijn hond Charlie zijn dit jaar terug als boegbeelden van de campagne #Ikknalzondervuurwerk van Netwerk Brandweer. Meer dan anders moet iedereen feesten in eigen bubbel. We vrezen dan ook dat heel wat mensen zelf vuurwerk willen afsteken. Als brandweer raden we dit af, omwille van de risico’s op verwondingen, schade en dierenleed. In heel wat gemeenten in onze zone mag het ook niet. Hoe meer mensen #Ikknalzondervuurwerk kennen, hoe beter. Dus: deel de campagnebeelden en de boodschap naar hartenlust. Bedankt!

Het is wel wat… Na alle beperkingen die Corona in 2020 met zich meebracht, komen wij - de brandweer – onze landgenoten nu ook nog vragen om zelf geen vuurwerk af te steken met oudjaar. En toch zijn er heel wat redenen om dat inderdaad niet te doen! Ik knal zonder vuurwerk 2020

Vorig jaar konden wij als brandweer iedereen nog adviseren om naar een georganiseerd spektakelvuurwerk te gaan. Maar ook daar heeft Corona een stokje voor gestoken. Daarbij, corona vroeg (en vraagt nog altijd) veel van jou. Van ons. Van iederéén! De kans is groot dat we de eindejaarsfeesten binnen onze kleine bubbel moeten vieren. Daarom willen velen er toch iets ‘feestelijks’ van maken, door bijvoorbeeld vuurwerk af te steken.

Als brandweer vinden we dat geen goed idee. Toch zullen we hier niet uitgebreid herhalen dat vuurwerk verboden, levensgevaarlijk, brandgevaarlijk, superongezond, duur en belastend voor dieren en hulpdiensten is. Je hebt in 2020 waarschijnlijk al genoeg goedbedoelde vingertjes gezien. Knal mee zonder vuurwerk!

We roepen op om te knallen (=te feesten) zónder vuurwerk, om de al zwaar belaste zorg en de handhaving van de openbare orde niet extra onder druk te zetten. Gebruik op de sociale media dus zeker weer de hashtag #ikknalzondervuurwerk als je feestelijke selfies post. Je kan ook nog altijd ons profielkader gebruiken. 

Alle info over deze #ikknalzondervuurwerk campagne vind je terug op onze website www.ikknalzondervuurwerk.be en op onze gelijknamige sociale mediakanalen. de VVSG (vereniging van Vlaamse steden en gemeenten)  en Dierenwelzijn Vlaanderen. 
Met veel dank aan www.brandweer.be/