dinsdag 6 oktober 2020

Windmolentjes kleuren kinderdagverblijf Windekind

Een kunstwerk voor de allerkleinsten
De Gemeentelijke academie van Heusden-Zolder laat de buitenkant van kinderdagverblijf Windekind
evenveel vrolijkheid uitstralen als er dagelijks aan de binnenkant heerst. De academie plaatst een
kunstwerk op kindermaat voor de deur van het kinderdagverblijf, maar zowel jong als oud wordt er blij van.

In Windekind worden dagelijks een zeventigtal kindjes van 0 tot 3 jaar opgevangen. Het kinderdagverblijf heeft heel wat te bieden: warme medewerkers, dertig jaar ervaring, een vernieuwde accommodatie in een groene omgeving. Alles op maat van de kleinste kinderen. Alleen de gevel, die miste de sprankel die kinderen blij maakt.

De grote verbouwing en uitbreiding van het kinderdagverblijf die afgelopen jaar werd gerealiseerd, kwam er o.a. met de financiƫle hulp van Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). De voorwaarde tot subsidie is om kunst in het bouwproject te integreren. Belangrijk voor Windekind hierin was dat het kunstproject inspeelt op de leefwereld en gevoelens van de kinderen die bij hen verblijven. De academie nam de uitdaging aan om ook de buitenkant te doen stralen. Er kwam een wedstrijd voor de volwassen studenten van de opleidingen Beeldhouwen en het 3D Projectatelier. Ze kregen de opdracht een kunstwerk voor kleine kinderen te ontwerpen en ook te realiseren aan de voorzijde van het kinderdagverblijf. Geen speeltuig dus, maar een heus kunstwerk dat de zintuigen van de allerkleinsten prikkelt. Een onafhankelijke jury besliste over het winnende ontwerp: kleurige windmolentjes, die speelsheid en beweging brengen. De molentjes zorgen voor een glimlach bij de kinderen telkens ze er voorbij komen bij de start en het afsluiten van hun dag in Windekind.

Intussen draaien de molentjes onvermoeibaar vrolijk in de wind op de rotonde voor kinderdagverblijf Windekind. Het kunstwerk wordt feestelijk en in thema ingehuldigd op 16 oktober 2020 om 14u.