maandag 5 oktober 2020

"" Om terug te zien uit H|Z "".

Foto beschrijving links van deze tekst.

Zicht genomen vanaf het plein voor de kerk en rechts zie je café Beerten en daarachter de schuur van Rogiers. De witte gevel is het café ""Trepkes op"" of het oude Schuttershof. Verder ziet ge nog café Baptist en de slagerwinkel van J. Broekmans.

De Dekenstraat nu gedeeltelijk Dorpsstraat.
Rechts ziet ge de woning van Barbier Louis Baptist. In de deur staan Lowie en Marie Vanhove, naast de venster staat Jozef Vanminsel. Verder ziet je de winkel van de Kuiper en in de deur zie je Berthilia Joris en Maria Munters. De kinderen zijn Alfons, Marcella en Georges en Bertha Baptist. Het lage huisje daarachter was bewoond door Fien van 't jungske en Louis Vannut. Daarnaast woonde Louis Vanbilsen en verder A Revis.  Op de achtergrond staat het huis Viktorine Vanduren een oude kapelanie.
De oude gemeentelijke jongensschool gebouwd in 1845. Na de bouw van de nieuwe lokalen werden deze ontruimd in 1926. Daarna kwamen de diensten van het gemeentehuis zich er vestigen totdat de bouw wegens bouwvalligheid moest gesloopt worden. De deur links gaf toegang tot de hogere klassen. Later was ze de toegang tot het gemeentehuis. De deur rechts was de ingang  tot het schoolhuis bewoond door meester Pickaer die ook schoolhoofd was.

Met veel dank aan Jozef Rogiers en de Geschied en Heemkundige Kring Zolder voor al deze informatie en foto's