maandag 26 oktober 2020

Ferm Bolderberg geeft CosmoGolem een Troostplek als verjaardagscadeau

Al 10 jaar een CosmoGolem op Domein Bovy in Bolderberg Wie gaat wandelen op Domein Bovy kan er niet naast kijken. Aan de oever van de Sint-Jansvijver staat namelijk de CosmoGolem, een houten reus van ruim vier meter hoog. Dit kunstwerk van Koen Vanmechelen vierde op 25 april dit jaar zijn tiende verjaardag. Een echt verjaardagsfeest zat er door corona helaas niet in. 

Ferm lanceert campagne ‘PlantTroost’ Het coronavirus ontwrichtte immers voor iedereen het gewone leven. Vertrouwde gebruiken en rituelen vielen weg en veel mensen kregen het moeilijk. Daarom lanceerde vrouwenvereniging Ferm (vroeger KVLV) in het voorjaar van 2020 de campagne ‘PlantTroost’. 

Onder het motto ‘Samen geven we het een plaats’ konden leden van Ferm in hun buurt een fysieke troostplek inrichten. Een troostplek is een groen plekje dat voor iedereen toegankelijk is, waar mensen mekaar kunnen vinden in troost en waar samen bloembollen geplant worden als symbool voor kracht en nieuwe energie. Alle troostplekken zijn met mekaar verbonden door hetzelfde gedicht. (Meer informatie op ‘SamenFerm.be/PlantTroost’)

Ook Ferm Bolderberg voelde zich aangesproken door deze oproep. Zij vonden de ideale troostplek onder de vleugels van de jarige CosmoGolem op Domein Bovy. Ook hij weerspiegelt immers hoop en geloof in de toekomst! 

Geen verjaardagsfeest, toch een cadeau!
Samen met de gemeente Heusden-Zolder en het Regionaal Landschap Lage Kempen konden Ferm Bolderberg en de initiatiefnemers van de Cosmogolem hem dan toch nog verrassen met een verjaardagscadeau.

Eind oktober hebben medewerkers van De Winning ruim 600 bloembollen geplant aan de voet van de Golem.
In het voorjaar van 2021 zal hier een mooi bloementapijt bloeien als symbool voor verbondenheid, hoop en kracht.

De CosmoGolem kreeg ook een nieuw plakkaat met aan de achterzijde het troostgedicht van Ferm, dat Jan Ducheyne speciaal voor de troostplekken schreef.


Nieuwe officiƫle Troostplek in Heusden-Zolder

Na Eversel heeft dus ook Bolderberg nu een officiƫle Troostplek. Onder het waakzame oog van onze Golem kan iedereen even stil staan, troost zoeken in de natuur en weer op krachten komen. In deze woelige tijden zeker geen overbodige luxe