maandag 12 oktober 2020

Ezels uit Kinrooi, paarden uit Neeroeteren en runderen uit Beringen.

Na onze evacuatie van 2 ontsnapte hengsten in Neeroeteren daterende vorige week vrijdag, waren we binnen diezelfde regio afgelopen vrijdag weerom actief. Dit keer met de evacuatie van 2 verwaarloosde ezel hengsten op een kampeerterrein in Kinrooi. Die verwaarloosde beestjes met enorm lange hoeven moesten we in opdracht van de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn letterlijk vangen op een uitgestrekt eiland dat was omringd met een gracht van meer dan 10 meter breed.

Het vangen van de ezels verliep vlot, maar dan moesten ze nog over de 10 meter brede gracht via een bruggetje van 1 meter breedte (over het water)! Daar werd natuurlijk volop geprotesteerd en vooral heel veel ge√ęzeld …

Voor de bewoners van de camping was dat natuurlijk sensatie, terwijl de eigenaar van het goed aan iedereen uitlegde/wijsmaakte dat er niets aan de hand was en “dat de ezels naar een winterverblijf werden overgebracht”!
We waren met de ezels goed halfweg richting het Opvangcentrum in Heusden - Zolder toen een medewerkster vanuit het Opvangcentrum ons opbelde met een volgende opdracht: “Inbeslagname 9 kalveren in Beringen”.

Per email hadden we de avond ervoor zelf de melding van deze verwaarloosde kalveren overgemaakt aan de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn en de PZ Beringen/Ham/Tessenderlo had daar blijkbaar simultaan een melding van.

Volgens onze berichtgeving/klacht die wij ontvingen waren er aanvankelijk 15 kalveren waarvan er voorzeker al enkele gestorven. Ter plaatse troffen we samen met de politie 10 kalveren aan waarvan 1 gestorven, 1 enorm fel verzwakt dier en 8 verzwakte dieren.

Even later werden de 9 kalveren in het Opvangcentrum gehuisvest. Het meest verzwakte dier overleed ’s nachts.

De 8 andere kalveren stellen het momenteel redelijk goed. Ze eten volop van de aangepaste voeding en drinken 2 maal daags verse koemelk (aan de papfles) die we dagelijks bij een lokale boer gaan aankopen. Met veel dank aan het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder