vrijdag 25 september 2020

Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum H|Z inbeslagname paard en ezel in Overijse.

Deze voormiddag gingen we in Overijse een in beslag genomen paard en een ezel ophalen in opdracht van de Vlaamse inspectiedienst dierenwelzijn. De eigenaar had naar verluidt al een hele reeks verwittigingen van de politie achter de rug en nu werd het tijd om de dieren effectief weg te halen en ze te helpen.

En onze hulp hadden ze nodig!

Want naast de algemene gezondheidstoestand (mager, slechte hoeven, tranende ogen, …) van het paard en de trieste omstandigheden waarbinnen deze dieren vertoefden, waren ze beiden bovendien nog eens het slachtoffer van een plantensoort; ‘de grote klit’ ook wel ‘grote klis’ genoemd die veelvuldig in hun kale weide groeit.

Grote delen van de vacht en dan vooral de manen en de staarten van de dieren waren hierdoor haast onherkenbaar gehuld in de stekelige zaden van de plant.

Om dat goedje te verwijderen en de dieren terug wat comfort te bieden, waren we met verschillende personen de hele namiddag zoet! De foto’s ‘voor’ en ‘na’ spreken dan ook boekdelen. Met dank aan het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder