maandag 31 augustus 2020

Om even bij stil te staan

Vandaag precies 10 jaar geleden overleed EH Jef Ulburghs, hij was de priester van het volk en woonde in Zolder. Jef was geliefd bij vele generaties van zowel Belgen, Italianen, Turken en vele andere gemeenschappen. Na zijn dood kwam het Jef & Jeanne Ulburgs huis in Zolder, hun grootste wens om na hun overlijden ‘Het huis’ een sociale invulling te geven aan dit pand. Met het verleden van Jef Ulburghs als tedere dwarsligger, priester politicus en man van het volk lijkt de oprichting van een inspiratiegroep vanzelfsprekend. De inspiratiegroep, onder leiding van Flor Ory, bestaat uit vrienden, familieleden, mede-ge├»nspireerden, … Zij zijn samen opzoek gegaan om een invulling te geven aan ‘Het huis’. Concepten als een bezinningshuis, een ontmoetingshuis of vormingshuis passeerden de revue. Na twee jaar brainstormen heeft de inspiratiegroep besloten om, derdejaars studenten sociaal-cultureel werk, te betrekken op dit project.

Wie was JEF ULBURGHS
Jef Ulburghs (Zolder, 9 juni 1922 – Heusden-Zolder, 31 augustus 2010) was een Vlaamse priester en politicus, en zette zich actief in voor mijnwerkers, staalarbeiders, migranten, politieke vluchtelingen, verloederde buurten en de derde wereld. Hij genoot internationale waardering als vredesactivist.

Hij werkte in de traditie van negentiende eeuwse priesters die hun religieus engagement verbonden met de maatschappelijke strijd van armen en lagere sociale klassen. Zoals Adolf Daens deed hij dat buiten de lijnen die de katholieke kerk daarvoor uittekende en ook stapte hij in de formele politiek. Waarin hij kleurrijk verschilde, was zijn inpassing in het eigen tijdsfragment. Ulburghs functioneerde in de jaren zeventig tussen sociale strijd en sociaal werk in.

Ook in Beringen Mijn bewaren ze aan EH Jef Ulburghs  de beste herinneringen omwille van zijn inzet voor de Italiaanse gemeenschap en dan mogen wij zeker zijn andere monumentale verwezelijkingen niet vergeten.
Zijn huis is thans een spirituele ontmoetingsplaats voor vele mensen.
Laat ons hier vandaag even bij stil staan.

Sommige mensen zijn zo bijzonder dat ze nooit zouden mogen vergeten worden.
Maar ook in Genk, Maasmechelen, Eisdenen vele andere streken was Jef geliefd. Net als in Luik bij de staalarbeiders als in Charleroi. Met veel dank aan http://solidariteitjefulburghs.be/wie-was-jef-ulburghs/om deze informatie te mogen gebruiken. En dank aan Lambert Reynders voor de foto's