maandag 20 juli 2020

Zwerfvuil in het wandelgebied “De Vallei van de Mangelbeek” door Sylvain Maes

Om zich fit te houden, wandelt Sylvain Maes elke dag 9 km, heel veel over hetzelfde parcours = de buurt van kasteel Meylandt en de Kring in Heusden-Zolder. Omdat hij zich ergerde over het vuil onderweg, is hij een tijd geleden begonnen met een grote winkeltas mee te nemen, een grijparm voor onderweg afval (van sigarettenpeuken tot blikjes tot BH en slipjes, op te rapen, te verzamelen, en dan de vuilzak aan de kant te zetten, nadat hij de gemeente verwittigd heeft waar deze vuilzak te vinden is. Toen we half maart in lock-down gingen had ik me voorgenomen om niet altijd in “mijn kot” te zitten en om elke dag een wandeling te maken in het wandelgebied van De Vallei van de Mangelbeek.

Ik vond dat er veel zwerfvuil lag op het parcours naar de Blokhut en elke dag nam de hoeveelheid toe. Ik sprak er met iemand van Limburgs Landschap die onderhoudswerken aan het uitvoeren was in de vallei en ik vroeg hem hoe dat kon opgelost worden.  Hij heeft me het nodige materiaal bezorgd en zo ben ik begonnen met het ruimen van het zwerfvuil.

De eerst 2 weken heb ik 2 grote zakken geruimd, wel veel “historisch” zwerfvuil en ik dacht toen dat het ergste leed geleden was, maar niets was minder waar.  De mensen blijven maar hun afval achter laten in de natuur. Van alles heb ik er gevonden, behalve geld, maar buiten het gewone zwerfvuil van blikjes, petflessen, verpakkingen, flesjes, papieren zakdoekjes en poetsdoeksjes, … ook condooms, vrouwenondergoed en lachgas crackers.

Als er een bank staat, kan je er donder op zeggen dat je na een paar dagen de indruk hebt dat rondom jou een vuilnisstort is. Papieren zakdoekjes is ook een plaag.  Mensen denken dat die toch vergaan in de natuur, best mogelijk maar het geeft toch maar een vieze indruk als je in een mooi natuurgebied gaat wandelen en om de haverklap zakdoekjes zit liggen langs het pad.  Om die na gebruik mee naar huis te nemen is teveel gevraagd voor sommige “natuurwandelaars”.

Vandalisme is ook net ver weg.  Afgelopen week werd één rustbanken op het parcours vernield.  Door wie en waarom???

Ook glazen flessen of flesjes stuk slaan komt voor. 
Sommige hondenliefhebbers gebruiken hondenpoepzakjes, op zich toe te juichen, maar dan die zakjes in het struikgewas werpen kan niet en dat is een bijkomend probleem creëren. Rond de hondenweide aan het kasteel is er nog een wandelpad en er staat een bouwvallige muur, vermoedelijk van een bijgebouw van het kasteel.  Ik wandel langs de muur en ik zie een man staan met een pakje poetsdoekjes in zijn hand.  Een beetje gebabbeld en verder gegaan. Ik had wel een vermoeden wat hij van plan was.  ’s Anderendaags lag en een bruin hoopje en een paar poetsdoekjes die ik opgeruimd heb.  De volgende dag, de “boskakker” had alweer toegeslagen.  Ik heb hem er toen over aangesproken en nu blijft het er netjes.

Op 2 en een halve maand heb ik al 8 grote zakken zwerfvuil geruimd, toch teveel, niet?.
Er staan soms vuilnisbakken aan een bank, dat je je vuilnis in die bakken drop lijkt me logisch, helaas, te optimistisch geredeneerd.  Waarom zouden opstaan om het afval in de vuilnisbak te dumpen als je het op de grond kunt achterlaten.

Picknicken in de natuur is leuk en moet kunnen, maar laat dan het afval niet achter , misschien zijn er nog anderen die daar willen picknicken en liefst waar het beetje netjes is. Ik heb verschillende wandelvakanties gedaan op Canarische Eilanden, Mallorca, Madeira, de Azoren, Rhodos,…. maar zo erg als hier heb ik het niet gezien.  Er is hoe bepaalgeen respect voor de natuur, de natuur is toch van niemand vindt men.

Natuurlijk zijn er ook wandelaars die hun afval mee naar huis nemen als er geen vuilnisbakken staan en ook de vissers van de Vissersclub laten praktisch geen afval achter.
Ter info: “Hoe lang blijft zwerfvuil liggen”?
- Sigarettenpeukje:        2-3 jaar
Blikje:                         Minstens 50 jaar
- Kauwgom:                  20-25 jaar
- Petfles:                       Vergaat helemaal niet
- Bananenschil:             1-3 jaar
Met veel dank aan Sylvain Maes voor deze info en foto's