maandag 28 december 2020

Voetbal => Hal Sport

  In de wijk Hal werd op 15 maart 1956 onder impuls van André Ceyssens, op een braak liggend terrein door zijn ouders gratis afgestaan, de voetbalclub Hal Sport opgericht. Later zou het gemeentebestuur het terrein, dat nu nog dienst doet als speelveld voor de voetbalclub Heusden-Zolder, aankopen. De stichters waren buiten André Ceyssens (voorzitter), Frans Decaboter (secretaris), Gust Ceyssens, Jan Claes, Cyriel Das en Ferdinand Aerts. Het erevoorzitterschap werd aanvaard door Leopold Geybels. Als trainer werd Leon Vanheel aangeworven.

Het seizoen 1956-57 werd aangevat in de tweede provinciale afdeling, toen de laagste afdeling van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, onder het stamnummer 5894. Als clubkleuren werd voor een geel-groene uitrusting gekozen. De twee kleedkamers bestonden uit platen barakken en de ‘schuur’ van Toon Ceyssens, aanbouw aan zijn woning, deed dienst als clublokaal. Hierin werden de vergaderingen gehouden en deed het dienst als kantine tijdens de thuiswedstrijden. Door toedoen van het aantal stijgende oprichtingen van clubs werd er in onze provincie voor het seizoen 1958 - 59 een derde provinciale opgericht. In deze afdeling werd Hal Sport ingedeeld daar ze in het vorig seizoen in de onderste helft van het klassement waren geëindigd.

In de jaren 60 werden er twee kleedkamers bijgebouwd want men was gestart met jeugdwerking, waaruit in het seizoen 62-63 met een kadettenploeg werd aangetreden. Onder de leiding van speler-trainer Lambert Nijs werd het seizoen 1963-64 afgesloten met de kampioenstitel wat de club deed stijgen naar tweede provinciale. Het plots overlijden in 1965 van hun mee gepromoveerde trainer liet een grote leegte achter bij de spelers en club wat resulteerde in terug naar af. 

In 1970 terug naar 3de en in 1974, het zwakste seizoen van de club, zelfs naar 4de provinciale. Ondertussen bouwden meer dan 100 vrijwilligers een nieuw clubhuis dat begin 1970 plechtig werd ingewijd. Een pareltje van een zaal die door vele clubs werd benijd, bracht ook heel wat financiële problemen met zich mee. Hal Sport werd omgedoopt tot een V.Z.W. Er moest terug van nul vertrokken worden. Lang bleven ze niet met de degradatieschaamte zitten want nadat Jozef Balette was aangetrokken als trainer, die van Hal Sport weer een hechte voetballende ploeg maakte en twee jaar na mekaar de promotie nip miste, werd onder zijn opvolger Julien Caubergs in 1976 de overstap terug naar 3de provinciale behaald. Drie jaar later in 1979, ook onder zijn trainerschap, werd de titel weerom gehaald en ging het naar 2de provinciale. Dat jaar werd ook de ‘Trofee van het Gemeentekrediet’ gewonnen doordat naast deze van de eerste ploeg ook de juniors en de knapen kampioen in hun reeks werden.


Ook mogen we niet vergeten dat er intussen in 1981 een tweede terrein met verlichting voor de jeugd werd aangelegd. Terzelfder tijd werd aan het hoofdterrein een volledig nieuw kleedkamercomplex met zes kleedkamers en douches, een scheidsrechtersruimte en een berglokaal, met daarbij een 2de kantine gebouwd. Gedurende de jaren ’80 bleef het stil en handhaafde André Ceyssens. de club zich gedurende al die jaren in 2de provinciale.In 1990 veranderde de clubnaam in Berkenbos VV Heusden, kwestie van meer naambekendheid te geven en werd er in 1992 kampioen gespeeld. Onder deze nieuwe naam promotie naar 1ste provinciale. Doormiddel van een uniek sponsorplan werd er in 1994 weerom gebouwd. Een volledig nieuw accommodatiecomplex. Achter het bestaand terrein werd er een nieuw speelveld aangelegd, dit met maximumafmetingen. Aansluitend een feestzaalcafetaria voor 300 personen met daaronder kleedkamers, scheidsrechterslokaal, douches, een secretariaat en een receptielokaal. In 1999 kon de feestvreugde niet op en werd al het werk van de vorige jaren beloond met promotie naar de nationale competitie: de 4de nationale, bevordering genoemd. In deze afdeling handhaafde de club zich tot 2011.


Vanaf 1 juli 2006 werd de naam veranderd in KVV Heusden-Zolder, dit op vraag van ons gemeentebestuur omdat door het verdwijnen van Kon. Beringen-Heusden Zolder de gemeentenaam niet meer vertegenwoordigd was in de nationale voetbalbond. Er werd die dag een gala wedstrijd gespeeld tegen eerste nationale Stvv Sint. Truiden. Op kosten van het gemeentebestuur werd de vroegere verlichting van KSK Heusden-Zolder in oktober 2006 geïnstalleerd aan het A-terrein, zodat

er bij valavond kon gespeeld worden. De nieuwe naam heeft de club geen windeieren gebracht. Na 37 jaar bestaan werd er in 2011 gedegradeerd naar 1ste provinciale. Het jaar daarop in 2012 ging het naar 2de provinciale daar Tongeren zakte van de nationale competitie naar provinciale en er als gevolgd een vierde bijkomende daler was. Het ging echter van kwaad naar erger want ook het seizoen 2012|2013 werd ondermaats. Zonder een gewonnen wedstrijd en met een verlies thuis tegen Herk Sport met zware 0-11 cijfers degradeerde de club naar 3de provinciale en het jaar daarop 2014 werd heel de ploeg veranderd en zo werden de meeste van Vrijheid Zolder spelers terug bij elkaar gehaald. Momenteel speelt Kvv Heusden-Zolder in 3de provinciaal A. Met veel dank aan de Heemkundige Kring met dit artikel uit het jaarboek ""Heusdense sjotters""