woensdag 1 juli 2020

Domein Bovy: enkele weetjes voor de bezoekers


Hieronder enkele belangrijke te weten weetjes als je over het domein wandelt. (vanwege dienst toerisme H-Z, Martine Stelten)

Indien je denkt een vervuiling te zien op het water waar het houten wandelpad is: Deze ‘vervuiling’ is geen vervuiling, maar een reactie van bacteriën op het ijzerhoudende water op Domein Bovy. Meer info kan je via deze link terugvinden : https://www.natuurfotografie.nl/soortbeschrijving/ijzerbacterien/

EENDEN of GANZEN VOEDEREN VERBODEN:

Eenden mogen nooit met brood gevoederd worden… Brood is niet alleen slecht voor hun gezondheid, maar ’t is ook slecht voor de waterkwaliteit. zie https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/mogen-we-nog-eendjes-voeren

En wat het staan van meerdere vuilbakken voor afval betreft vanaf de dierenweide naar de visvijver toe… Die staan er niet.

Vuilbakken trekken vuilnis aan. Alle vuilbakken werden bewust verwijderd. Niet alleen op Domein Bovy, maar dit is een algemene tendens. Enkel aan de speeltuin en aan de picknickzone staan er nog vuilbakken. Er is al jaren een bewustwordingsproces gaande, dat wat je meebrengt, je ook weer mee terug neemt. Broodzakken horen eigenlijk sowieso niet thuis op Domein Bovy.

Onze dieren worden goed verzorgd met aangepast voedsel, en eenden hoeven niet bijgevoerd te worden. Betekent ook dat je de geitjes, schapen, kippen, varkens en de ezel NIET MOOGT VOEDEREN MET bv BROOD of andere zaken. Het is goed bedoeld maar kan ernstige afwijkingen of de dieren dodelijk ziek maken. De ezel maakt dan makkelijk poliepen in zijn darmen die tragisch kunnen zijn. De dierenverzorgers van de Winning komen min 2 x daags het nodige doen.

Dus enkel eigen boterhammen meebrengen die je op de picknickweide of banken kan opeten, leeggoed in de vuilbakken, en alles oké... Afgesproken ? Of je gaat een leuk terras doen aan de bistro met z'n vele lekkere schotels.
Ludo Steemans, voorzitter dorpsraad met dank aan www.bolderberg.be